Пловдивчани отбелязват 144 години от Освобождението и Национален празник на Република България - DC news

Пловдивчани отбелязват 144 години от Освобождението и Национален празник на Република България

Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика започва в 12.00 ч.

Днес България чества своя Национален празник – 3 март и 144 години от Освобождението от османско владичество. Програмата в Пловдив започва в с молебен за мир в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа.  Военният ритуал пред паметника на цар Александър II на Бунарджика започва в 12.00 ч. Панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на Опълченците на Централни гробища е в 13.30ч.,

Официалното слово ще бъде произнесено от проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив, водещ ще е Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12.00 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка – заря

по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Строят ще бъде приет от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев.

За гражданите с двигателни проблеми, трудноподвижните и възрастните хора, Община Пловдив осигурява два микробуса, които ще извозват желаещите до върха на Бунарджика и обратно след приключване на честването. Микробусите тръгват от началото на алеята до ресторант „Южен полъх“.  Желаещите да се включат в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, заедно с членовете на комитет „Родолюбие“ да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

Двата концерта, които бяха обявени в предварителната програма за 12.30 часа на пл.“Ст.Стамболов“ и в 16.30 ч. на стълбите на Каменица СЕ ОТМЕНЯТ.

Подобни статии

Top