Пловдивчани отрупаха с цветя паметника на освободителите на Бунарджика (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Пловдивчани отрупаха с цветя паметника на освободителите на Бунарджика (СНИМКИ/ВИДЕО)

Величественото изпълнение на „Опълченците на Шипка“ от Вазов от актьора Христо Христов докосна сърцата на десетките, качили се на върха на хълма на освободителите

Стотици пловдивчани се качиха днес, въпреки студа и вятъра на върха на Бунарджика, за да почетат загиналите за свободата на България и да заявят гордостта си, че са свободни българи. Хората водеха децата си, носеха цветя и развяха българския трикольор на площадката пред паметника на цар Александър II на върха, където вече се бяха строили почетен взвод от Инженерния полк в Пловдив, ветерани и облечени като опълченци членове на комитет „Родолюбие“.

Членовете на комитета и тази година поведоха пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. А възрастни пловдивчани носеха фотографии на руските генерали, предвождали освободителната армия.

Военната церемония по повод 144-та годишнина от Освобождениено на България от османско робство започна с приемане на строя от началника на гарнизона и командир на СКСО ген.-майор Явор Матеев.

Величественото изпълнение на „Опълченците на Шипка“ от Вазов от актьора Христо Христов докосна сърцата на десетките, качили се на върха на хълма на освободителите.

След това ректорът на АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“  проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак произнесе тържественото слово по повод празника. 

1 2 3 4 5

Подобни статии

Top