Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“ - DC news

Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

Поднесени бяха венци и цветя на паметника

На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”, пред сградата на общината.

На честването, организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, присъстваха председателят на Общинския съвет – инж. Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински съветници, представители на общинската администрация, членове на Съюза, наследници и родственици на репресирани от комунистическия режим, граждани и медии.

Честването започна със слово на Атанас Узунов – дългогодишен председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив, организатор на събитието за деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в Пловдив. В словото си, той припомни събития, факти и цифри от случилото се на 1 февруари 1945 г., значението и важността на този ден за почит и признателност, както и за съдбата на първия паметник, поставен на това място преди години.

След него, думата бе предоставена на арх. Илко Николов.

„Трябва да помним! Никой днес не търси мъст или възмездие, защото възмездието рано или късно идва по друг начин. Тези факти и събития  трябва да се помнят, защото за съжаление понякога нещата в света се повтарят. Не трябва да го допускаме по никакъв начин! Да помним свидните жертви. Бог да прости загиналите!“, каза в словото си арх. Николов.

1 2

Подобни статии

Top