Пловдивчани подслушват прилепи в Дондуковата градина

Нощ на прилепите в Пловдив

Информационната кампания „Нощ на прилепите“ в Пловдив ще се отбележи днес съвместно със Зелени Балкани, Регионален Природонаучен Музей – Пловдив и Спелео Клуб „Пълдин“. Началото е 17 ч. в музея, а по-късно и в Дондуковата градина зад музея.

Организаторите са подготвили интересни факти за тайнствения живот на прилепите, които да разкажат и покажат на малки и големи – чрез презентации, филмчета, изложба за прилепите, прилепни игри и арт ателиета.

По-късно вечерта ще те ще поканят желаещите да подслушват прилепите със специални устройства – детектори.

Повече за инициативата

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана е за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Нощ на прилепите в страната

Кампанията Международна нощ на прилепите ще бъде проведена и в още над 10 града в страната: София, Русе, Благоевград, Враца, Сливен, Стара Загора, Бургас, Поморие, Велико Търново и с. Мусина, Плевен и Ловеч.

Подобни статии

Top