Пловдивчани протестираха срещу поредния нов строеж в Кючука (ВИДЕО) - DC news

Пловдивчани протестираха срещу поредния нов строеж в Кючука (ВИДЕО)

Протестът бе срещу изграждането на 12-етажна сграда върху зелена площ

Протест срещу поредния нов строеж в Пловдив организират жители на район „Южен“. Протестът започна в 9 ч. пред районното кметство.

Зелената площ, определена за застрояване, се намира на ул. „Асен Христофоров“. На нея трябва да изникне 12-етажна кооперация, твърдят протестиращите.  „Способни сме да го предотвратим, но трябва да работим заедно“, заявяват организаторите.

Те са възмутени, че единствената зелена площ, на която играят децата им и разхождат домашните си любимци, вече им е отнета, а в домовете им няма да има светлина и въздух.  Хората определиха случващото се като безумие. Според тях Пловдив трябва да се разширява, но навън, а не вътре в самия град.

По разказа на един от протестиращите граждани, които живеят в съседство, оградата на празния парцел е поставена преди две дни, без каквото и да е предупреждение и уведомяване на гражданите от съседните кооперации. Тя се намира на няколко метра от терасите.

„Към момента инвеститорите имат необходимите документи за издаване на строително разрешение и то е издадено февруари тази година. Сагата започна от 2008 година. През 2019 общината е направила и изготвила ПУП, през 2019 година внасят проект за изграждане, районната администрация възразява, направени са някакви забележки и те са били отстранени, приема се на Експертен съвет. Районната администрация има компетенции до пететажни сгради. Към голяма община трябва да се обърне въпроса“, коментира пред NOVA районният кмет Костадин Язов.

Снимка: стопкадър Plobdiv24.bg

Подобни статии

Top