Пловдивчани се събират на Айляк парад в парк „Лаута“

В парада ще се включат и артисти на кокили и кукли с оригинална конструкция.

Айляк парад ще премине през парк „Лаута“ в ж.р. „Тракия“ тази неделя, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

От 13.00 часа цветното шествие ще прекоси част от централната алея на парка, приключвайки в източния й край. Участниците ще бъдат облечени с костюми и ще носят маски, изработени от самите тях или с тяхна помощ.

В парада ще се включат и артисти на кокили и кукли с оригинална конструкция. В „Лаута“ ще дефилира и голяма парадна фигура, висока близо три метра. Тя е вдъхновена от темата за „айляка“ и изработена от българския екип ръчно, по технология, предложена от английския партньор в проекта – “Handmade parade”.

Куклата, която надминава близо два пъти човешкия ръст, представлява блажено почиващ край Марица рибар, наречен от създателите си „Господин Харалампи“.

В парада ще участват членове на състави от читалищата-партньори, ученици от 11 ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, КСУ „Олга Скобелева“, студенти от театралния клас „12+3“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител проф. д-р Александър Илиев и граждани.

Всички те твориха заедно маски и костюми в отворените работилници през лятото и есента. Поканени са и всички жители и гости на града, които искат да покажат своята идея за айляка.

Шествието ще е генерална репетиция за големия Айляк парад на 4 май 2019 година, който ще обхване централната част на Пловдив. Тогава стотици участници с костюми, големи кукли и задвижващи инсталации ще преминат през цялата главна пешеходна улица със специална хореография.

АЙЛЯК ПАРАД е арт-проект на Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”,  част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Партньори по проекта са Читалище “Възраждане’1983” – Старинен Пловдив, НЧ “Младост’1983” – Пловдив, НЧ “П.Р.Славейков’1908” – Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет’1922” – Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров’1928” – Пловдив,  11 ОУ „Душо Хаджидеков“ – Пловдив, ЦПЛР ОДК – Пловдив, КСУ „Олга Скобелева“ – Пловдив, както и с международните партньори: HANDMADE PARADE, Великобритания и STALKER TEATRO, Италия.

 

Подобни статии

Top