Пловдивчани сведоха глави пред Ботев и загиналите за България (СНИМКИ)

Церемонията се състоя пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив бе почетена 145-та годишнина от гибелта на българския национал-революционер, демократ, поет и журналист Христо Ботев. Церемонията за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни се състоя пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев, който освен войниците, поздрави четниците и учениците от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, град Пловдив. Церемонията започна с пламенна рецитация на „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев, изпълнена от актьора от Драматичния театър Петър Тосков. Официалното слово произнесе проф. д-р Даниела Дженева- директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2020 година в раздел „Танцово изкуство“.

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на Пловдивския гарнизон – почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, представители на ПФК „Ботев“, средношколци от пловдивските училища, много граждани. Ученици от 1 „а” клас от СУ „Св. Патриарх Евтимий” също се включиха в поклонението с рецитал на Ботеви стихове, преди сирените в 12 часа.

За да отдадат своята почит и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев присъстваха и.д. кмет на Пловдив Величко Родопски, Областният управител Ангел Стоев, бригаден генерал Явор Матеев – командир на Силите за специални операции и началник на Гарнизон Пловдив, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Пламен Панов, Анести Тимчев, кметовете на райони Георги Стаменов, Стоян Алексиев, Димитър Колев, заместник-кметовете на районите Западен и Тракия, общински съветници, представители на общинската администрация, много граждани и медии.

1 2

Подобни статии

Top