Пловдивчани, вижте пушката на капитан Петко войвода (СНИМКА)

Културната ценност гостува на музея на „Съединението“ до края на юли

Пушката на капитан Петко войвода гостува на Регионалния исторически музей в Пловдив. Културната ценност ще бъде изложена в експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на площад „Съединение“ от 1 юни до 31 юли.

Оръжието е марка „Уинчестър“ от 1866 година. Експонатът е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, в чийто фондове се съхранява от 1952 година.

Едни легенди разказват, че пушката е подарък на войводата от Джузепе Гарибалди, а други, че той я получава от руския император Александър II. Известно е, че прочутият закрилник на родопчани по времето на Сенклеровия бунт от 1878 г. дава оръжието си на устовския свещеник Атанас Келпетков, който е негов секретар през тази размирна година. Свещеникът скрива уинчестъра в тайник под дебелата каменна зидария на своя дом в Устово.

След години, във връзка с нов градеж, майстор от Райково, който също се казва Петко, открива пушката в зидарията. Вече възрастният свещеник-революционер решава да му я подари с думите: „За спомен от Петко на Петко“. Потомците на майстора-дюлгерин пазят оръжието до 1952 година, когато уста Петко Христов я предава на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в град Смолян.

Top