Пловдивчанин: Кой позволи да изрисуват Баня Старинна с графити? (СНИМКИ) - DC news

Пловдивчанин: Кой позволи да изрисуват Баня Старинна с графити? (СНИМКИ)

Пловдивчанин с гневен пост в социалната мрежа

Стените на Баня Старинна са изрисувани с графити, част от модернистична изложба, алармира в профила си във Фейсбук възмутен пловдивчанин. Павел Георгиев публикува и снимки, илюстриращи това, което е видял, докато е разглеждал изложбата Metaphorai, експонирана в пространството на Банята.

Ето постът му без съкращения:

От 14 септември до 14 октомври в пространството на Чифте баня (Баня Старинна в Пловдив) преминава 24-тата седмица на съвременно изкуство под името „Metaphorai“.

Куратори са Катя Ангелова и Алесандра Пожанти.

И нямаше да пиша тези думи, ако не бях изумен от това, което видях днес в една от залите на този паметник на културата в Пловдив.

Държа да отбележа, че и в момента желаещите все още могат да открият в банята остатъци от различни прекрасни орнаментални стенописи, положени върху няколко пласта мазилка.

Та, на въпроса…

Кой велик ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ разреши на авторите да използват мазилките от 17 век за основа на графитите си, които са представени и които, надявам се, сигурно представляват някакво творчество???

Кой ПЛОВДИВЧАНИН позволява един паметник на културата да бъде разрушаван и унизяван по такъв ужасяващ начин???

И как предлагат ИНИЦИАТОРИТЕ на изложбата да възстановят нанесените щети върху този паметник на културата?

Прилагам няколко снимки, които прекрасно демонстрират какъв подход и отношение имат авторите и кураторите на съвременното изкуство към един исторически паметник в МОЯ Пловдив!

В коментар под поста организаторът на Седмицата на съвременното изкуство Емил Миразчиев отговаря:

Не смятах да отговарям, но намирам коментарите за доста нелепи. А Павел, можеше да разговаряш с мен като ме видя там за да ти обясня, че в тази зала има проучване и писмо от паметници на културата, че няма стенописи и рисунки от каквато и да е стойност и може да се ремонтира-тоест стабилизира и измаже до бяло. Тези рисунки, който видя и си публикувал са на автор, който работи по цял свят на престижни форуми за изкуство, каквито са биеналетата-запознай се с неговото творчество. Единствените ценни неща с художествена стойност са в първа зала и както виждаш там няма никаква намеса. Вярва това да ти даде някаква яснота и да не се възмущаваш излишно.

Според Миразчиев в случая не става дума за 200-годишна мазилка, а за вар, пръскана от фирмата, която е правила ремонта на Банята през 1999 – Европейския месец на културата.

Подобни статии

Top