Пловдивчанин направи културен фурор в София

Пловдивският колекционер Димитър Шиндов изложи творби на емблематични български художници в столицата

Пловдивският колекционер Димитър Шиндов и Националната художествена академия създадоха културно събитие в изложбената зала на академията на ул. „Шипка“ 1 в София.  Въпреки, че Шиндов определя себе си като човек с отношение към изкуството „събирач на картини“, а не като колекционер, художествената линия на неговите търсения е очевидна – последователно издирване на творби и художници  от различни емблематични периоди от развитието на българското  изкуство.

С финия си усет и чувството за непреходност, колекционерът представя картини на „Шипка 1“ на творби на  големи български майстори. Независимо, че колекцията е ориентирана към групата на пловдивските художници и показва произведения на Златю Бояджиев, Живка Пейчева, Дарена Георгиева, Йоан Левиев, Димитър Киров и Енчо Пиронков, в сбирката фигурират и имената на редица значими творци от българската художествена сцена от втората половина на миналия век като Атанас Яранов, Иван Георгиев – Рембранда, Димитър Казаков – Нерон, Светлин Русев, Найден Петков, Иван Кирков, Тодор Добруджански, Паскал Стружев, Марко Монев, Александър Петров, Николай Русчуклиев, Станимир Видев, Таню Митев, Емил Атанасов, Илия Йончев  и др.

Представители на възхода на художествената ни култура в годините между двете световни войни също са застъпени в творчеството на Елиезер Алшех, Давид Перец, Дечко Узунов, Никола Танев, Александър Мутафов, Иван Христов, Бронка Гюрова – Алшех, Трифон Попов, Невена Кожухарова и Дарена Георгиева. Тези значими с художествените си достойнства произведения представят не само различните тенденции в живописта от този период, но и безспорно са едни от най-ценните произведения в колекцията.

В колекцията са и едни от най-ранните творби на Кристо

Колекционерът се гордее и с това, че притежава едни от най-ранните творби – серия от предакадемични и учебни рисунки и етюди на Христо Явашев – Кристо. Една от тях е оценена и подписана с „много добър“ от неговия  професор Борис Митов. От художествена гледна точка, тези ранни творби хвърлят допълнителна светлина в творческата биография на световноизвестния български художник.

Издирването и откупуването на творби от големи майстори, оставили следа в българския духовен хоризонт от пловдивския колекционер Димитър Шиндов, е неопровержимо доказателство  за непреходност. Затова представените 54  произведения от сбирката предизват интерес както от изкуствоведи, така и от ценители.

Снимки: nha.bg

Подобни статии

Един коментар

  1. Божин Енев написа:

    Искрата се превърна в пламък , пламъка сплете език и поде друг…..
    И възпламени огъня .
    Не спирай да грееш , да стопляш и осветляваш душите човешки , да блестят очите им срещу му и да занемяват устите им.
    Нови хоризонти и нови простори приятелю !

Top