Пловдивчанин пласирал фалшиви пари в малки магазинчета, остава в ареста

Купувал дребни стоки с фалшивките, за да му връщат ресто

Апелативен съд – Пловдив остави без уважение жалбите  на двама обвиняеми срещу определения  на Окръжен съд – Пловдив и Окръжен съд – Хасково,  с които са им  взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

На Б. М. е повдигнато обвинение за това, че той и негови съучастници прокарвали в обръщение подправени 50 левови банкноти в малки магазинчета в Пловдив и околните населени места. Те купували стоки за 5-6 лева и получавали ресто в истински банкноти. Според Наказателния кодекс това е тежко умишлено престъпление, за което се предвижда санкция лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Апелативният съд  прецени, че от събраните до момента гласни, писмени и веществени доказателства остава непроменено обоснованото подозрение в голяма степен на съпричастност на Б. М. към престъплението, в което е обвинен.

Обвиняемият Б. М. е осъждан многократно, включително и за същия вид престъпление. За това съдът прецени, че има реална опасност при по-лека мярка за неотклонение, той да извърши престъпление и да се укрие.

Хасковски пласьор на дрога и дрехи-ментета също остава в ареста

Апелативен съд – Пловдив остави в ареста и С. И., като потвърди определението на Окръжен съд – Хасково, с което спрямо него е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът прецени, че и към настоящия момент е налице обосновано подозрение за съпричастността му към двете престъпления, в които е обвинен, извършени на 28.03.2020 г. в гр. Хасково. Тогава в автомобила на С. И. са открити 50 таблетки високорисково наркотично вещество,  20 плика с амфетамини и 9 плика с марихуана, а в дома му над 170 спортни екипа с надписи на различни известни търговски марки.

Спрямо С.И. са повдигнати обвинения за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества и ползване на търговска марка без съгласието на притежателя. Съдът прецени, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление и целите на мярката за неотклонение към настоящият етап на разследване ще се изпълнят със  задържането му под стража.

И двете определения на Апелативен съд – Пловдив са  окончателни.

Заседанията по разглеждане на двете мерки за неотклонение се  проведоха дистанционно, като Б. Д. се включи в делото чрез видеоконферентна връзка от ареста в Пловдив, а вторият обвиняем от ареста в Хасково.  Адвокатите им, прокурорът и съдебният състав бяха в зала номер 2 на Апелативен съд – Пловдив. Способът се прилага въз основа на заповед на административния ръководител на съда и е във връзка с извънредното положение, обявено на 13 март от Народното събрание на Р България.

Подобни статии

Top