Пловдивчанин спаси кошутата Мила след тежък инцидент на пътя

Сърничката била блъсната на пътя Асеновград – Смолян, край родопското село Хвойна

Кошута беше спасена след инцидент на пътя за Смолян. Георги Юруков намира сърната, блъсната край родопското село Хвойна. Той прибира животното и за няколко дни успява да го вдигне на крака, предаде БНТ.

Георги вижда кошутата на шосето с голяма рана на крака и много изплашена. Той обезопасява мястото и звъни на 112. След консултация с горското стопанство и лекар Георги поема грижите за нея.

„Цялата вечер лежеше неподвижно, само виждахме дали диша дали не диша. На следващия ден вече беше изправила главата. От вчера вече и ходи“, разказа Георги.

Пловдивчанинът пуска призив в социалните мрежи, на който се отзовава доктор Илия Райчев. Той дава указания как да се лекуват раните на кошутата, а Георги му праща ежедневно видеа как се справя.

Мила вече се храни и стъпва уверено.

Освен кошутата, Георги е спасил още шест животни, включително магарето Петьо Шайбата. Всички те са останали в конната му база и са спасени от тежък физически труд или сигурна смърт.

Мила обаче ще се върне в групата си, която е забелязана до село Хвойна.

„Ще направим всичко възможно, когато се възстанови да я върнем максимално близо до територията, която обитава това стадо и да се надяваме, че ще намери майка си“, казва Георги.

Очаква се кошутата да бъде пусната на свобода до седмица.

Снимка: Георги Юруков

Подобни статии

Top