Пловдивчаните от „Жарава“ с концерт в праймтайма на най-големия джаз фест в света

Кметът Здравко Димитров със специален видео поздрав за тазгодишното издание руския фестивал „Петроджаз“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров записа специално послание към участниците за предстоящото откриване на най-големия джаз фестивал в света.

Използвам възможността, която ми предоставиха организаторите на Международния фестивал „Петроджаз“, за да ви поздравя от името на Пловдив – един от най-древните живи градове в Европа и света и да пожелая на добър час. Радостен съм, че за поредна година Пловдив ще се включи във фестивала с участието на изключително талантливите музиканти от студентска формация „Жарава“ заедно с техния художествен ръководител и ментор – прославеният български музикант Владимир Величков„, казва във видео поздрава си градоначалникът.

По думите му културни събития като фестивала „Петроджаз“ са чудесен начин да се отпразнува приятелството между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове. Кметът пожела успех и неизчерпаема енергия на участниците, които ще представят Санкт Петербург на фестивала тази година.

„Петроджаз“ е най-големият джаз фестивал под открито небе в Русия и едно от най-големите международни събития в света на джаз музиката изобщо. Провежда се в побратимения на Пловдив град – Санкт Петербург и тази година ще има своето поредно издание, което ще се състои на 4 и 5 юли, но този път онлайн. Заради световната пандемия от COVID -19 голяма част от културните събития в Русия бяха отменени. Сега за първи път в света се организира подобен грандиозен онлайн концерт с участието на 14 държави – руснаците ще свирят на живо от Санкт Петербург, а международните участници изпратиха видеа на заснети предварително концерти.

Пловдивската етно група „Жарава“ получи специална покана за участие, след като организаторите оцениха техния гастрол през 2018 година като изключително запомнящ се, а групата като една от най – изявените във всички издания на фестивала досега. Групата предизвика тогава невиждан фурор и огромен интерес от страна на руските медии. Концертът на „Жарава“ е специално заснет за участието в „Петроджаз“ с финансова подкрепа от Община Пловдив по Компонент 3. Участието на „Жарава“ е планирано за  праймтайма на Руската национална телевизия „Санкт Петербург “ и „Теледом“ и ще бъде излъчвано от 20.48 часа в събота – 4 юли.

Община Пловдив също ще стриймва участието на „Жарава“ на своята фейсбук страница.

Подобни статии

Top