Пловдивчанка е сред десетте заслужили кръводарители в България

В София ще бъдат наградени заслужили кръводарители от цялата страна

Пловдивчанка е сред десетте най-заслужили кръводарители у нас, които днес ще бъдат наградени на специална церемония в столицата, съобщиха за DCNEWS от пресцентъра на Национален център по трансфузионна хематология. 43-годишната Ирина Радкова ще получи приза си за това, че е дарила кръв над 26 пъти. Радкова работи като домашна помощница и от години е донор на кръв напълно безвъзмездно, уточниха от НЦТХ.

Награждаването ще бъде по време на Националната конференция по трансфузионна хематология. Призът се връчва съвместно с БЧК на кръводарители от цялата страна, както и на организациите с най-голям принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред служителите си.

Форумът се провежда под патронажа на министерството на здравеопазването и ще премине под знака на няколко ключови събития и юбилейни дати, свързани с трансфузионната хематология: Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни; 10 години от създаването на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и  200-та годишнина от извършването на първото успешно кръвопреливане от човек на човек.

Сред поканените участници са специалисти по трансфузионна медицина от цялата страна: НЦТХ – София, Районните центрове в Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна, отделенията по трансфузионна хематология на МБАЛ в страната, лабораториите по трансфузионна хематология на столични лечебни заведения и др.

Подобни статии

Top