Пловдивчанка с рядка болест разказа „Истории за чудеса“

Родни шоу звезди с истински истории за себе си в книгата

Пловдивчанката Йорданка Петкова, която страда от рядката болест Наследствен ангиоедем, издаде първата си книжка с „Истории за чудеса“. В нея 49-годишната жена разказва истински истории, изпитани от нея или разказани й от реални хора, които е събирала в продължение на доста години.

Сред разказвачите на удивителните повествования в тънкото книжле са рапърът Иван Динев – Устата, актрисата Елен Колева, психологът Мадлен Алгафари, модната дизайнерка Искра Стефанова и йога-инструкторът Васил Тосев. Включени са също кратки истории за случки, разказани на авторката от народната певица Валя Балканска, както и много други, съвсем обикновени хора, с които Йорданка Петкова се е срещала и разговаряла през годините.

„Може би ако не беше заболяването ми и това, което се случва в живота, нямаше да напиша тази книга. И не е случайно това, което ни става с нас, то ни дава тласък и енергия да тръгнем по пътя си, защото иначе няма да го забележим. За съжаление това са най-тежките уроци, които получаваме – когато животът те удря или ти се случи нещо лошо – болест или инцидент. Тогава се замисляш има ли случайности или няма“, разказа пред DCNEWS авторката.

На 18 години Йорданка Петкова разбира,

че страда от рядката болест Наследствен ангиоедем. Оттогава вече 30 години се бори с нея. Болестта е наследил от майка си и по-големият й син.  Преди 10 години Петкова основава Асоциацията на пациентите с наследствен ангиоедем, на която е и председател. По думите й у нас има не повече от 36-40 души с това заболяване. Покрай срещите си с хора с редки болести, тя успява да се докосне до съдбите на много хора. И ги разказва.

„През годините много хора са ми разказвали различни истории за това, което им се случва, някакъв пророчески сън, странни срещи, случки в църкви… В един момент започнах да съжалявам защо не съм записвала тези истории, а впоследствие и на мен започнаха да се случват. И това ме подтикна една по една да започна да ги записвам, за да не ги забравя. Така се събраха доста“, призна авторката.

По думите й някои от историите са странни, други – смешни. Например разказът от първо лице за една бяла рокля, която видяла на витрина в МОЛ-а и се влюбила в нея. „Това е история, която ни учи, че съкровените желания могат да бъдат изпълнени. Като всяка жена си казах, че искам да имам тази рокля. Но когато погледнах етикета, цената беше около 70 лв. Казах си, че няма как да дам толкова пари, но тъй като не бях сама, възкликнах: „Ех, ако беше 20 лева, щях да си я купя“. Честичко след това ходех в мола и я гледах. Поредният път на шега мой приятел каза: „Хайде да идем и да видим роклята ти!“.  Оказа се, че беше намалена на 20 лева. За мен беше много странно и смешно“, разказа Йорданка.

Сигурна е, че случайности няма.

Така, пред кабинета на шефа на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов, случайно се среща с лекар, с когото комуникира само по телефона за лекарството за Наследствен ангиоедем, което я поддържа здрава. Често й се случвало също да дава пари на други хора, въпреки че сама не разполага с такива. Понякога пък тя получавала от свои познати и приятели средства точно, когато имала най-голяма нужда от тях.

Че случайни неща няма, й показва и голямата родопска певица Валя Балканска. „Тя ми разказа за жена, която преди години я спряла и я помолила за 30 ст., за да си купи хляб. В този момент Валя нямала други пари, освен два лева, а не можела да ги даде всичките. Затова влязла в един тото пункт, купила фиш и от рестото дала на жената 50 ст. Жената я благословила. А от този фиш Валя Балканска спечелила 1200 лв. Явно благословията на тази жена е била много силна. Именно това е чудото“, смята авторката.

Историите, разказани от звезди на шоубизнеса,

1 2

Подобни статии

Top