Пловдивчанка системно изнасилвана и дрогирана в Германия

Млад мъж затворен от шефа си в хасковска ферма

39-годишна пловдивчанка, заминала за Германия, за да се омъжи, е била насилвана сексуално и системно дрогирана. Това стана ясно по време на отчета за дейността На местната комисия  за борба с трафика на хора към община Пловдив.

Случаят е един от най-фрапиращите за 2018 година.  След като се завръща в България, бъдещият ѝ съпруг продължава да насилва и експлоатира жертвата. От комисията имат данни, че годеникът постъпва по подобен начин и с други млади жени, като им обещава брак и бляскаво бъдеще.

От комисията съобщават и за други случаи за сексуално насилие над пловдивчанки. 36-годишна жена, която е отишла в Париж с обещание за работа като домашна помощничка срещу високо месечно възнаграждение. След като е експлоатирана трудово, жертвата е въвлечена и в насилствена проституция и сексуална експлоатация, като са ѝ отнети и личните документи. След намеса на органите на реда жената е изведена успешно от Франция и се завръща в България.

Друга пловдивчанка на 32 години пък е била експлоатирана сексуално в гр. Сарагоса, Испания. При трети случай комисията е помогнала и на жертва на сексуална експлоатация, превърната в проститутка.

Сред фрапиращите случаи е и този на млад пловдивчанин, държан принудително от неговия началник във ферма в Хасково. Шефът му взел личните документи, в резултат на което той не могъл да напусне работното си място. По данни на комисията мъжът е правил опити да избяга, но неуспешни.

6 случая на жертви на трафик на хора

отчита за изминалата  2018 година Местната комисия в Пловдив. По всички случаи се работи съвместно с МВР и с жертвите, като им е оказва пълна подкрепа за тяхното психологическо възстановяване.

За настоящата година Местната комисия за борба с трафика на хора прие програма за противодействие на трафика на хора, която включва конкретни мерки и действия. Част от тях са свързани с още по-голямо взаимодействие и сътрудничество между държавни и неправителствени организации на местно ниво, работа с уязвими групи, повишаване осведомеността на обществото и рисковите групи (жени, деца, представители на етническите малцинства, безработни и социално слаби) по проблемите на трафика на хора. Ще бъдат организирани и информационни, разяснителни и образователни кампании за лица от рисковите групи на трафика на хора на местно и регионално ниво, в училища съвместно с партньорите – Община Пловдив, БЧК – Пловдив и Фондация „Кампания А21“.

В годишната програма са включени и начините за преодоляване на последиците от трафика на хора и реинтегриране на жертвите в обществото чрез оказване на помощ, подкрепа, съдействие, защита, преквалификация и трудова заетост.

Местната комисия за борба с трафик на хора напомня, че всеки може да подаде сигнал, ако е жертва или има информация за човек изпаднал в подобна беда в страната или в чужбина. Това може да стане на: телефон +35932/622136 или e-mail: plovdiv@antitraffic.government.bg.

Адресът е: ул. „Петко Д. Петков“ 6А, 4000, гр. Пловдив

Подобни статии

Top