Пловдивчанката Александра Начева е световна шампионка!

16-годишната българка с личен рекорд и най-добро постижение в света за годината на троен скок от 14.18 метра

Александра Начева спечели златния медал в тройния скок от световното първенство за юноши и девойки под 20 г. в Тампере (Финландия).

Само седмица след като стана втора в Европа за девойки под 18 г., пловдивчанката надскочи по-големите си съпернички с нов рекорд на страната ни за под 18 г. – 14.18 м (+1.6 м/сек).

Начева започна състезанието с фаул, но в във втория си опит избухна с рекордните 14.18 м и последваха 13.62 м. Тя пропусна правото си да скача в четвърти и пети опит. А след като стана ясно, че няма кой да я победи пловдивчанката не скача и в последния си опит, а развя българския флаг на стадиона в Тампере.

Ненавършилата още 17 години Алекс стана втората състезателка на Стойко Цонов, която стига до световна титла за девойки под 20 г. През 2006-а година Тезджан Наимова под ръководството на Цонов триумфира на 100 м и 200 м. Наимова беше и последната ни медалистка от такъв форум до днес. България има общо 12 златни, пет сребърни и седем бронзови медала в 32-годишната история на световните първенства за старша възраст. Първото издание е през 1986-а година в Атина.

Дисциплината троен скок пък е най-успешната за страната ни на форума, след като имаме общо шест отличия от сектора. Преди Начева шампионка беше Тереза Маринова, която през 1996 г. в Сидни се наложи със световен рекорд за девойки, актуален и до днес – 14.62 м. Освен шампионските позиции на Начева и Маринова медалите ни в тройния скок са на Здравко Димитров (сребро, 1986 г.), Галин Георгиев (сребро, 1988 г.), Николай Раев (бронз, 1990 г.) и Ивайло Русенов (сребро, 1998 г.).

Подгласнички на Начева в Тампере станаха Мириели Сантош (Браз) с личен рекорд от 13.81 м и Давислейди Веласко (Куба) – 13.78 м. Представителката на Куба беше и единствената освен Алекс, която пристигна с опити на 14 м във Финландия. Тя има 14.08 м, но от 2016 година.

„Не знам от къде дойде този резултат, дойде от само себе си“, каза Начева след успеха си. „Изключително прекрасно е да спечелиш златен медал. Това е единственото отличие за страната ни от това първенство и съм много щастлива да направя моите сънародници горди. Беше много добър опит в Найроби миналата година и затова знаех какво състезание ме очаква тук.“

Снимка: bgathletic.com

Подобни статии

Top