Пловдивчанката Лучия Велева – жената до италианския министър на културата

Знаете ли коя е жената до италианския министър на културата? Алберто Бонисоли, който бе на посещение в Пловдив през лятото, всъщност е женен за пловдивчанката Лучия Велева. Лучия е родена под тепетата. Завършва английската езикова гимназия, а после продължава обучението си в Техническия университет в София в специалност „Радиотехника“. След завършването си се връща в Пловдив и започва да преподава в ТЕТ „Ленин“. Впоследствие завършва докторантура в същата област, но решава, че едва ли ще направи кариера точно там. Затова се насочва към нови предизвикателства. Започва работа в телекомуникационната компания „Мобиком“, където се занимава с маркетинг. Впоследствие обаче става част от европейски проект, изпълняван от седем европейски бизнес училища в България. Водещата образователна институция е SDA Bocconi, най-доброто бизнес училище в Милано и в Италия, а там се среща със съпруга си.

– Г-жо Велева, представяли ли сте си някога, че ще бъдете жената до министъра на културата в Италия?

– Никога не съм имала амбиции и мечти аз или съпругът ми да бъдем в политическите среди. Просто си беше една нормална лична връзка, която в годините се разви и създадохме семейство. Имаме две момичета. И двете ми деца са осиновени в България. Голямата ми дъщеря започна да учи тази година в Милано в университета „Туризъм и мениджмънт“, а малката е все още в прогимназия. Със семейството ми търсим при новата ситуация поводи и възможности да сме по-често заедно, защото това не е много лесно. Съпругът ми в по-голямата част от времето е или в Рим, или на посещения в Италия и чужбина, а нашият дом остана близо до Милано – на Лаго Маджоре, като съпругът ми успява да бъде с нас два дни в седмицата – най-често през уикенда, когато голямата ми дъщеря се прибира от Милано. Заедно сме, когато пътуваме някъде – със семейството, или при визити, свързани с работата на съпруга ми, които позволяват и ние да го придружим.

– Успявате ли да го придружавате често?

– Не много често, но смятам, че е достатъчно. Има ситуации, в които е добре да сме заедно, като например фестивалът на киното във Венеция или на церемонията във Ватикана за канонизиране на седем светци, например. Тогава всички останали политици бяха със съпругите си. Но когато е чисто работно посещение и бихме били в тежест, не го придружаваме.

– Вярна ли е максимата, че зад всеки успял мъж стои една силна жена?

– Ами да, вярна е. Защото в почти всички случаи човек има нужда от подкрепа. Нашата връзка е била винаги основана на пълно споделяне на личните ни амбиции и съмнения. По повод на кариерата му в политиката Алберто винаги е споделял с мен и аз винаги съм го подкрепяла, макар че съм знаела недостатъците на подобно развитие на нещата и какво губим като семейство от тази нова ситуация. Но в крайна сметка, за се реализира човек, той трябва да следва мечтите си и не е редно партньорът ти да те възпрепятства.

– Защо решихте да си осиновите деца от България?

– Решихме да осиновим деца от България, защото аз познавам ситуацията тук, знам, че има много деца, които живеят в домове, говоря български и детето по-лесно може да се адаптира в семейна среда. Това също помогна. Затова не сме кандидатствали в други държави, макар че от Италия много семейства са осиновявали деца от Русия, Беларус и други източноевропейски страни и дори извън Европа. Специално с по-малката ми дъщеря процесът беше безкрайно дълъг и мъчителен, защото точно тогава България подписа конвенцията на Хага за съобразяване с тази конвенция на процедурите по осиновяване и цялата ни процедура продължи повече от 4-5 години, което е много нелепо. В същото време дъщеря ни е била сама в дом, с ужасно негативни последици за нейното развитие.

1 2 3

Подобни статии

Top