Пловдивчанки дадоха по 20 000 лева на "американски любовник" от Велико Търново за "скъп подарък" - DC news

Пловдивчанки дадоха по 20 000 лева на „американски любовник“ от Велико Търново за „скъп подарък“

Парите на пострадалите са възстановени, а участник в престъплението е задържан за срок до 24 часа

Поредна схема за измама чрез интернет е била разкрита в Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство в пловдивския отдел „Икономическа полиция” във връзка с постъпили сигнали за осъществени измами чрез интернет, жертви на които станали две жени от областта. Разследването се осъществява под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

Според събраните до момента данни потърпевшите, като потребители на платформи за социална комуникация /Facebook и WhatsApp/, били въвлечени в престъпната схема след контакт с профил на мъж. Той се представил  за американски гражданин със значително материално и финансово състояние, а диалогът се случвал  чрез програма за безплатен превод на чужди езици.

С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак жените, заблудени от събеседника си, без да се двоумят, внесли общо над 20 хиляди лева в посочена от него банкова сметка. Предлогът бил да се освободи от мито изпратен им скъп подарък.

В рамките на активните действия за разкриване на престъплението, вчера е проведена спецакция, при която бил арестуван заподозрян като участник младеж на 20 години от великотърновска област. От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жертви, на които са възстановени парите. Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ-карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин.

Документирането на случая продължава, съобразно указанията на наблюдаващия районен прокурор. Проверяват се и добити в процеса на работата данни и за други пострадали жени от цялата страна.

От ОДМВР – Пловдив  отново да предупреждават хората да бъдат изключително внимателни при осъществяване на контактите си в интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

Подобни статии

Top