Пловдивска болница настоя да бъдат затворени дискотеките и баровете заради COVID-19

Вижте исканията на частната болница в открито писмо до институциите

Собственикът на пловдивска болница настоя да бъдат затворени дикотеки и барове заради усложнената епидемиологична обстановка в държавата и в областта. В открито писмо до здравното министерство, РЗИ-Пловдив, Областния управител, НОЩ, кмета, НЗОК и РЗОК-Пловдив, както и други институции и организации, се казва, че частните болници под тепетата изнемогват, но не са получили никаква помощ от държавата.

В момента собственикът на МБАЛ „Централ Хоспитал“ доц. д-р Невен Енчев се е самоизолирал и е в 10-дневна арантина след контакт с болни от COVID-19, но писмото е подписано от управителя д-р Надежда Крумова.

Вижте пълния му текст:

ОТКРИТО ПИСМО

От ръководството и персонала на МБАЛ „Централ Хоспитал“

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към вас с конкретни въпроси във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в държавата и в областта. Те са следните:

1. Кога ще бъдат затворени дискотеки, барове и всички увеселителни заведения и публични места, където има струпване на голям брой хора в Пловдивска област и е невъзможно да се спазва физическа дистанция между посетителите?

2. В началото на пандемията беше оповестено, че държавата е закупила 200 респиратора. Как са разпределени и къде?

Равнопоставени ли частните и държавните болници при разпределението на респиратори от държавата? Имаме информация, че на държавната / бившата Окръжна/ болница в Пазарджик са предоставени 4 респиратора, единият от които мобилен, при положение че там разкритите COVID-легла са по-малко от нашите. Ние не сме получили нито един. Не можем и да купим, поради липса в търговската мрежа.

3. Какво реално може да се очаква от държавата, областния управител и НЗОК, при положение че частните болници нито лекуват по-зле от държавните, нито изискванията към тях са по-малки?

4. Кога ще бъде доставен „Ремдисивир“ за нуждите на интензивните легла в МБАЛ „Централ Хоспитал“? Един флакон струва 800 л., за лечението на един пациент се изразходват 8000 лв., а НЗОК заплаща 600 лв. по клинична пътека. Няма наличен в аптечната мрежа, за да го подсигурим на нуждаещите се пациенти.

5. През август и септември бяха извършени проверки на всички надлимитни дейности за 2015, 2016 и 2017 г. Кога ще бъдат заплатени тези средства, при положение че те са извършени реално и по всички изисквания на НЗОК.

Очакваме да ги получим сега, когато болниците изнемогват, а НЗОК разполага с този резерв, за да се използва целево за стимулиране на персонала, който работи с COVID-болни. В противен случай ще стане невъзможно осигуряването на медицински екипи за лечението на тези болни. Само с добри приказки и хули на антиваксърите медицинският персонал много скоро ще напусне болниците, а тогава и да получим средствата, ще бъде твърде късно.

Очакваме отговори от ангажираните в битката с коронавируса институции.

Благодаря!

С уважение:
д-р Надежда Крумова, управител

Подобни статии

Top