Пловдивска болница с последно поколение апаратура за оценка на коронарната болест на сърцето

Инсталацията е първата по рода си за България

Първата по рода си инсталация от най-ново поколение за България на апарат за физиологична оценка на коронарната болест на сърдечно-съдовата система бе осъществена в Клиниките по кардиология и инвазивна кардиология на университетските болници „Софиямед“ и „Пълмед“.

Посредством новата апаратура, произведена през 2021г., функционираща в лечебните заведения, кардиолозите могат да направят директно измерване на налягането в коронарните артерии, т.нар. FFR процедура  (fractional flow reserve ).

 „При болни с коронарна болест има наличие на стесняване на съдовете, причинено от атеросклероза. Това стеснение причинява спад на налягането след стеснения участък в дадения съд. FFR се прави със специален катетър по време на коронарография и дава възможност да се прецени обективно тежестта на стесненията и дали е необходимо поставяне на стент. В резултат от приложението на тази методика значително се намалява ненужните процедури на коронарните артерии – стентиране или оперативно лечение“, коментират д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“ и д-р Руслан Касабов, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пълмед“, гр. Пловдив.

Системата за FFR е от последно поколение на американската компания Acist Medical Systems и позволява на интервенционалните кардиолози бърза и точна физиологична оценка, използвайки безопасен метод с микрокатетърна технология.

„Новият метод наречен Dpr ( не-хиперемичен метод за физиологична оценка) осигурява още един диагностичен показател, гарантиращ правилната стратегия за лечението на всеки пациент“, посочиха от фирмата вносител на апаратурата.

Подобни статии

Top