Пловдивска болница върна хора, запазили час за ваксинация през електронния портал, нямало ваксини

Има ли хаос с оповестяването през електронния портал?

Общинска съветничка от Пловдив съобщи в профила си във Фейсбук, че е била върната от пловдивска болница, въпреки запазеният от нея час в електронния портал за ваксинация.

Ето какво написа Добромира Костова от Демократична България: 

Получаваме вчера смс потвърждение за днешния ни час за ваксинация. Реално това е отмененият от миналата седмица час. Отиваме в болницата, където ни е часа, посреща ни една служителка с “аааа, кви ваксини, от вчера връщам хора, няма ваксини”. Защо имаме потвърден час? Да сме питали РЗИ “той и шефът т’ва пита РЗИ що не му звънят да ходи да взима ваксини”. Звъним в РЗИ. Нищо не знаят, болницата да каже. Ама болницата казва вие да кажете!? Не знаем ние, те защо са ви потвърдили часа? С две думи ни РЗИ, ни болницата знаят какво се случва. “Пълна каша е” казват и госпожата в болницата и госпожата на тел. в РЗИ. Последна сламка хващам аз и питам РЗИ: “а има ли къде да идем сега без час на свободен прием?”
Не, нямало.
Пловдив, 21.03.21 ден преди Локдаун номер 3

Междувременно от вчера под тепетата отново започна масовата ваксинация срещу COVID-19 започна отново. Работят всички 19 центъра, в които се прави имунизацията. При личните лекари има още 8000 дози, съобщи NOVA.

„Рестартът на ваксинационната кампания беше даден успешно”, заяви д-р Милена Панайотова от здравната инспекция в града.

Според запознати с работата на  електронната система, тя е само алгоритъм и се съобразява с информацията за наличните ваксини и къде ги има в момента. Тя напасва часовете така, че който си е изпуснал часа заради прекратяването на работата й през миналата седмица, получава SMS за същото лечебно заведение, в което е трябвало да се ваксинира – дали е РНК или векторна, в първия свободен слот и за първата възможна дата. Все пак много зависело от това какъв избор е наравен за вида ваксина. Експертите доплъват, че информацията къде има ваксини, се подава от здравното министерство.

В същото време още в петък от ръководството на болницата, където е поискала да се ваксинира Добромира Костова, още в петък са съобщили във Фейсбук, че в момента не разполагат с ваксини и ще уведомят пациентите си при получаването им.

Засега обаче не е ясно какво се случва с хората, пропуснали часа си, тъй като са били върнати от лечебното заведение. Най-вероятно те трябва отново да се регистрират и да си запазят час.

Снимка: plovdiv.demokrati.bg

Подобни статии

Top