Пловдивската данъчна, поискала 4000 лева подкуп, застана пред съда (СНИМКИ+ВИДЕО)

Служителката на НАП си е признала, сама е подала заявление за напускане, стана ясно в съдебната зала.

Данъчната служителка, поискала 4000 лева подкуп и заловена в момент на получаване на половината от парите застана пред Окръжния съд на Пловдив днес, предава репортер на DCnews.bg от съдебната палата. Магистратите разглеждат искане на прокуратурата за отстраняването на Ренета Иванова (на 60 години) от длъжност като началник отдел „Обработка на плащания и задължения“ в НАП. Току – що, обаче, стана ясно, че Иванова вече си е подала молба за напускане; стана ясно също, че още в петък е разглеждана мярката й за неотклонение и тя е била пусната срещу 3000 лева гаранция.

Припомняме, че спрямо нея е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 304б ал. 1 от НК за това, че на 18 февруари 2020 г. в Пловдив е поискала дар – пари в размер на 4000 лева, и на 24 февруари 2020 г. е приела дар – пари в размер на 2000 лева, които не й се полагат.

Подкупът Ренета Иванова взела, за за упражни влияние при вземане на решение относно установяването на размера на неправомерно ползван данъчен кредит и несъответствие на декларирания годишен оборот и оборота във фискалните устройства на пловдивска фирма.

В съдебна зала стана ясно още, че на 18 февруари служителката се обадила на представителка от фирма „Лейди ди“ 18 ЕООД и поискала среща с жената. Когато двете се видели, Иванова представила три листа с разпечатки от НАП, зачвявайки, че ги е получила от служител, стоящ по-високо в йерархията, който можел да помогне на фирмата, разказа репортер на DCnews.bg.

Защитата на Ренета Иванова – адвокат Ташкена Колчева, изтъкна на свой ред, че клиентката й си е признала вината.

Ренета Иванова притежава неограничен достъп до всички документи в НАП и затова е огромна опасността да повлияе на колеги, посочи на свой ред окръжният съдия. Макар Иванова да е признала вината си и да е подала молба за напускане, все още няма отговор от НАП, затова съществуват всички законовите предпоставки Иванова да бъде отстранена от длъжност. Решението за това може да бъде обжалвано в срок от 3 дни.

Самата Иванова не коментира нищо.

Подобни статии

Top