Пловдивската полиция апелира: Нашето здраве зависи от личната ни отговорност!

Пловдивската полиция излезе със специален апел, придружен с препоръки за спазване на социална дистанция, за да се  предотврати ново увеличение в броя на заразените с коронавирус.

С падането на част от ограничителните мерки, въведени по времето на карантина, спазването на обществения ред и съблюдаването на дисциплина се оказват най-големите предизвикателства за всички нас.  За да се предотврати ново увеличение в броя на заразените с коронавирус, докато постепенно излизаме от въведената социална изолация, препоръчваме на жителите на града и областта да продължат стриктното спазване на мерките, свързани с разпространението на COVID 19, предвидени в заповедта на здравния министър.  

 

Спазването на дистанция понижава риска от зараза. Продължилата изолация е причина повечето от нас да предпочетат свободен режим при излизане на открито и предриемане на пътуване.

 

Припомняме, че според новите противоепидемични правила за посещения в паркове, градини, както и при организирането на излети, посетителите трябва да съблюдават социална дистанция от минимум 2,5 метра. Препоръчваме да се избягва струпване на компании и групи на едно място. При разговори с други хора е необходимо да  бъдем с поставени маски или шалове. Посетителите на някои от парковете да използват само определените входно-изходни пунктове и да следват маркираните маршрути.  

 

За много пловдивчани Главната улица на града е едно от любимите места за покупки и разходка. С цел да ограничение на възможността за предаване на заболяването в условията на новия по-облекчен режим, съветваме жителите и гостите на града да спазват социалната дистанция на открито, а когато влизат в търговски обекти да използват маски, както и да изчакват реда си пред тях, за да няма струпване в закрити помещения. 

 

Полицията в Пловдив продължава започналите съвместни проверки по заведенията във връзка със спазването на мерките против разпространението на Ковид – 19, регламентирани със заповедта на здравния мининистър. Служители на реда, представители на Регионална здравна инспекция и на  областната дирекция по безопасност на храните ще следят за спазването на трите  най-важни изисквания: дистанция метър и половина между масите, използване на лични предпазни средства и хигиена (дезинфекция след всеки клиент). Използвайте предпазни средства – маска и ръкавици, когато влизате в големи търговски обекти,защото близостта с други хора и докосването на повърхности са основните пътища на предаване на заразата. Няма гаранция, че онези, които докосват стоките преди вас са здрави. Униформени служители започват обход на търговски обекти и устно ще предупреждават техните собственици и посетители да спазват задължителните мерки от заповедта на здравния министър. 

 

За  да се намали възможността за предаване на заболяването напомняме на хората, които се придвижват с градския транспорт, че според заповедта на министъра на здравеопазването използването на маска в автобусите е задължително.

 

Уважаеми съграждани и жители на областта: Не забравяйте, че нашето здраве зависи от личната ни отговорност!

Подобни статии

Top