Пловдивската полиция с мерки и препоръки за безопасни празници - DC news

Пловдивската полиция с мерки и препоръки за безопасни празници

Засилен контрол по пътищата, над пазарите, пиротехниката и нелегалните цигари и тютюн

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на великденските и майските празници са планирани и предстоят да бъдат осъществени от служителите на пловдивската дирекция на МВР. В рамките на създадената организация са предвидени допълнителни полицейски екипи около местата за провеждане на религиозни мероприятия и други публични прояви. Предварителни срещи са проведени с представителите на местната власт и на православните храмове за съгласуване на действията за повишаване на безопасността.

Предвид очаквания интензивен пътникопоток, засилено полицейско присъствие е осигурено не само по главните и второстепенни пътни артерии на територията на областта, но и в районите на автогари и жп гари. Особено внимание е обърнато върху обезпечаването на сигурността при организирани ученически и други групови пътувания на деца, като действията са обсъдени заедно с училищните ръководства, туроператорски фирми, собственици и ползватели на места за подслон.

Освен за стриктно спазване на правилата на Закона за движение по пътищата, служителите на реда ще следят и за недопускане на нарушения на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Превантивна дейност се осъществява и за пресичане на евентуални злоупотреби на места и тържища, на които се продават домашни животни, като съвместно с представители на Българската агенция по безопасност на храните се инспектира качеството и произхода на храните от животински произход. Засилен е и контролът срещу нерегламентираното разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Контрол и върху битовата престъпност

През поредиците от празнични и почивни дни служители от състава на Криминална полиция пряко ще бъдат ангажирани с наблюдение на оперативната обстановка по линия на престъпленията против собствеността. Активизирана ще бъде и работата им по придобиване на необходимата информация и проверка на лица от рискови групи със съмнително поведение, на паркирани МПС в близост до местата на провеждане на мероприятията, на вещи или други предмети, оставени без надзор. Своевременни проверки ще се извършват на всички получени сигнали, свързани с подготвяни правонарушения.

За осигуряване на пътната безопасност и ограничаване на предпоставките за възникване на катастрофи на територията на Пловдив и областта  са включени максимален брой служители с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Екипите ще бъдат позиционирани на определени места за контрол, а при необходимост от подпомагане на трафика ще регулират пътното движение. Специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност” ще се провеждат в малките населени места, курортните селища и комплекси и пътищата между тях, а техническите средства за контрол на скоростта ще се използват в значителна степен и в тъмната част на денонощието.

С препоръките на Пътна полиция за спокойно и безпроблемно протичане на пътуването по време на празниците може да се запознаете ТУК.

Подобни статии

Top