Пловдивската полиция със сериозни мерки за сигурността на учениците през новата учебна година - DC news

Пловдивската полиция със сериозни мерки за сигурността на учениците през новата учебна година

От ОДМВР – Пловдив е създадена необходимата организация за обезпечаване на пътната безопасност на децата

Като част от мерките е предвиден контрол в районите на училищата за недопускане на разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества

Предварителни дейности са изпълнени от служителите на пловдивската дирекция на МВР преди началото на учебната 2022/2023 година за гарантиране сигурността на децата и предотвратяване на пътни произшествия с тяхно участие. Част от изпълнените задачи включват  охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини, оглед на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни парапети. Проведени са работни срещи с  кметовете на общини, представители на РУО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги частни фирми, на които са обсъдени възможностите  за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства.  Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления.

През цялата година са планирани системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на  малолетни и непълнолетни посетители и продажбата им на алкохол и цигари.  Предвиден е и постоянен контрол в районите на учебните заведения за пресичане на евентуални престъпления, свързани с  разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества. По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.

С началото на новата учебна година традиционно се провежда акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Тя обхваща периода от септември до октомври и е насочена към предотвратяването на пътни произшествия с участие на деца и младежи. Полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта.  За постигане на максимален превантивен ефект през първите седмици на септември е осигурено ежедневно присъствие на униформени в районите на училищата преди началото и в края на учебните занятия. Те ще се грижат за безопасното придвижване на децата и техните придружители по улиците и същевременно ще осъществяват строг контрол спрямо водачите на МПС за недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата.

Статистиката на сектор“Пътна полиция“ – Пловдив отчита, че в периода от 01.06. – 31.08.2022  г. на територията на дирекцията са регистрирани 29 пътнотранспортни произшествия с участието на 34 пострадали деца на възраст под 18 години. Четирима от непълнолетните са участвали в катастрофите като пешеходци, 18 – като пешеходци, а 12 – като водачи на превозни средства /7 на велосипед, по един на тротинетка, електрическо индивидуално превозно средство, АТВ, мототриколка и лек автомобил/.

Полезни препоръки и важни правила за поведение на пътя, подготвени от Отдел „Пътна полиция“ при ГДНП – МВР, са публикувани ТУК.

Подобни статии

Top