Пловдивската прокуратура проверява учителка, накарала цял клас деца да заплюят съученик

Потресаващият случай е от училище „Професор Иван Батаклиев“ в Пазарджик, потърпевшо е 9-годишно момченце

Прокуратурата в Пловдив подхваща грозен случай на унижение на третокласник. Случаят е от училище „Професор Иван Батаклиев“ в Пазарджик, но го поемат магистратите в града под тепетата заради отвод на пазарджишките им колеги. За да накаже свой ученик, началната учителка Верка Маратилова подредила поверените й деца в колона и ги накарала да заплюят момченцето, докато то стои изправен пред дъската, информира Радио Пловдив.

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни. Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че училище „Иван Батаклиев“ е едно от най-елитните учебни заведения в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Неприятната ситуация е станала на 9 януари в 3 б клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор и – в невъзможност да се защити по друг начин, 9-годишният Митко наплюл две от децата.

Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила Митко пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция учебните занятия продължили. Вечерта семейството на Митко забелязало, че той е подтиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо не подозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус. За неприятния инцидент те разбирали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по Митко.

Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“. Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но директорът на учебното заведение има правото да наложи санкция по казуса. Даниела Кемчева, директор на училището, е силно притеснена от случилото се. Верка Маратилова не пожела да коментира темата.

По желание на семейството Митко вече е в друго училище и с него работи психолог.

Подобни статии

Top