Пловдивската прокуратура разкри компютърна измама за 90 бона, измамниците проиграли парите на "комар" - DC news

Пловдивската прокуратура разкри компютърна измама за 90 бона, измамниците проиграли парите на „комар“

Измамниците – младо семейство с дете, са задържани в ареста и под домашен арест, потърпевшите – семейство от Хисаря и друга жена

Компютърна измама за общо 90 000 лв. е разкрита при съвместна операция на Районна прокуратура и Икономическа полиция в Пловдив. Това съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. В нея са замесени двама души – мъж и жена, които живеели на семейни начала и спрямо които вече са взети мерки за неотклонение от Районния съд. Мъжът е оставен в ареста, а 22-годишната жена е пусната под „домашен арест“, за да може да гледа детето си, което е на една годинка.

Мъжът и жената са измамили общо трима души – мъж и жена, които живеят на семейни начала от Хисаря и още една жена.

Задържаните за измамата теглили кредити от името на други лица. За целта използвали свои много близки приятели, с които се познавали от много години, като ги мамели, че ще им правят колажи-карикатури. Така успели да ги убедят да им направят снимки с мобилните си телефони, а също и на личните им карти. Впоследствие използвали личните им данните, като кандидатствали онлайн за кредити в различни банкови институции. Успели да изтеглят общо 9 кредити в различни размери, като общият размер на изтеглените кредити е около 90 000 лв.

Тъй като кредитите се теглели изцяло онлайн, измамниците направили имейл адреси на името на пострадалите, с техните имена. След това с личните им данни кандидатствали пред банките. Отпуснатите кредити са на имената на пострадалите, а след това двамата измамници прехвърляли парите по своите собствени сметки, откъдето ги изтегляли.

В рамките на няколко дни са извършени доста процесуално-следствени действия и лицата са задържани. Много от парите били проиграни на „комар“ – за онлайн залози.

Досъдебното производство срещу измамниците е започнало миналия четвъртък – 6 октомври.

Още тогава са извършени голяма част от действията по разследването, съобщи зам.-районният прокурор и говорител на Районна прокуратура Атанас Илиев. Същия ден е постъпил сигналът от пострадалите, че на тяхно име има кредити. Същия ден двамата са разпитани като свидетели, извършено е претърсване и изземване в дома на двамата в Стара Загора, предаден е доброволно един автомобил БМВ, който е закупен от един от обвиняемите за 10 000 лв., защото прокуратурата има съмнение, че парите са дошли по престъпен начин.

Иззети са мобилните им телефони, както и флашки, документи, проведена е и кореспонденция с 9 банкови институции, от които има данни, че са изтеглени кредитите. Проведена е кореспонденция с БНБ дали на имената на измамниците няма други кредити в други банки, тъй като кредитите са изтеглени от юни до август.

Прокуратурата обаче е открила и трето лице, на чието име са изтеглени още два кредита през май. Работата по делото продължава, сумите са доста значителни. Предстои повдигнатите срещу двамата обвинения да бъдат конкретизирани.

„За деветмесечието на тази година има нарастване на измамите„, посочи още прокурор Илиев. „Има също увеличение на ПТП-та, значително увеличение на шофиращите след употреба на алкохол и наркотици. Оказва се обаче, че има доста образувани досъдебни производства в сравнение с миналата година, за измами“, коментира той.

Районният прокурор Чавдар Грошев пък апелира:

„Ако някой е уведомен от някоя банка, че на негово име има кредит, който не е теглил, да де обръща към нас, защото именно това е станало повод да разкрием тази компютърна измама чрез кражби на самоличност.  Банката е уведомила лицето, че дължи кредит, който не е дължим от него. Недоверието в институциите е силно криминогенен фактор. Ако гражданите се обръщат навреме към институциите, това ще способства за по-бързото разкриване на престъплението и предаването на съд на виновните лица“. 

Снимка: trafficnews.bg

Подобни статии

Top