Пловдивски актьор с награда „Любимец 13“ (СНИМКИ)

Рождения ден на актьора Апостол Карамитев (17 октомври), бе отбелязан с тържествена церемония в едноименния театър в Димитровград и за трети пореден път бяха връчени Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“.

Сред петимата наградени е актьорът от Драматичен театър Пловдив Георги Вачев, а автор на наградната статуетка е скулпторът Цвятко Сиромашки, който създаде приза с лика на Апостол Карамитев специално за наградите „Любимец 13“.

Всяко издание на церемонията е под различен надслов. Миналата година това бе „Пътят на актьора“, а тази година мотото, което определи номинациите и наградените, е „Многоликият талант на актьора“. Съобразно  избраната тема, жури определи имената  на 5 актьори, на които бе връчена наградата: „Любимец 13 – Другото лице на Актьора“, а с приза „Любимец 13 – Легенда на българския театър и кино“ бе удостоен  посмъртно актьорът, режисьор, аниматор, сценограф, художник и поет Иван Андонов.

По този начин церемонията отдаде почит и признание към професионалните актьори, които са развили и проявили многоликия си талант и в други изкуства, различни от театралното.

Наградените в залата на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград актьори бяха следните:

С наградата „Любимец 13 – Другото лице на Актьора“:

Ралица Ковачева – Бежан

Актрисата започва като асистент на проф. Елисавета Сотирова. През 2008 г. защитава докторат на тема „Гласът като средство на драматичното”. Автор е на книгата „Тайният свят на човешкия глас”. В момента преподава сценична реч и правоговор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” като асистент на проф. Иванка Бенчева.

1 2

Подобни статии

Top