Пловдивски болници се включват в кампанията „Бъбреци без болка“

Националната кампания „Бъбреци без болка“ се провежда в 27 лечебни заведения в 13 града

По инициатива на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест, в периода 16.06-1.07.2021г., уролози и нефролози от 27 лечебни заведения в градовете: София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково, ще проведат информационна кампания с безплатен скрининг за пациенти с бъбречно-каменна болест. Прегледите включват и абдоминална  ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист. Записването се осъществява през сайта на Сдружението: http://bkb.bg/

Стартът на националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ бе обявен на 12 юни (събота) в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“, гр. София, с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест,

като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза. Заболяването засяга хора в активна възраст – между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) в сравнение с жените (7,1%). По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.

Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните предиктори на уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот. Същевременно пандемията е причина да се ограничи  профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват.

Националната кампания „Бъбреци без болка“ има за цел да изгради информираност у пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират с клиницистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол на заболяването. Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на „Наръчник за пациента с БКБ“.

В Пловдив в кампанията се включват МБАЛ „Централ хоспитал“, УМБАЛ Пловдив, МБАЛ „Уро Медикс“, МЦ „Литомед“, МЦ „Света Анна“ и урологичен кабинет д-р Станислав Вълканов.

Информационната кампания с безплатен скрининг за хора с бъбречно-каменна болест е част от инициативите, планирани за 14 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания, който тази година премина под наслов „Здрави бъбреци – за всеки и навсякъде”. Поради lockdown периода, осъществяването на инициативата е с променена дата.

Повече информация, открийте на сайта и Фейсбук профила на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест: https://www.bkb.bg/.

Подобни статии

Top