Пловдивски депутати от БСП: Гергов да се дистанцира от партията

Какво се случва в редиците на БСП под тепетата?

Пловдивски депутати от БСП излязоха тази вечер с позиция по повод изявление на председателя на областното ръководство на партията Георги Гергов тази сутрин в една от националните телевизии.  В нея те настояха областният соц лидер да се дистанцира от партията.

Позицията е адресирана до Националния съвет на БСП. Вижте пълния й текст:

Дами и господа, 

Всички заедно, народни представители и общество, преживяхме унижението на 21 април, когато ГЕРБ и коалиция бойкотираха нашето искане за извънредно заседание и изслушване на министър-председателя по анализа на мерките в извънредното положение. Отказът бе уж заради дисциплината по време на кризата. Всеки, който привижда нещо полезно в тази откровена подигравка на управляващите, трябва да се смути от собственото си тоталитарно мислене.

Ден по-късно, тв изява на г-н Георги Гергов и последвала негова персонална позиция, подписана като областен председател на БСП-Пловдив, озадачи значителна част от актива, народни представители, членове и редови симпатизанти на БСП. Като човек от бизнеса, г-н Гергов има право на оценка за мерките на правителството и реакциите на опозицията. Като активен гражданин има право на лична позиция, която да разгласи по начин, до който има достъп. Има право и на лична партийна позиция. Но като председател на ОбС на БСП-Пловдив, единствената почтена  негова позиция би била след обсъждане и решение на същия този колективен партиен ръководен орган, който той оглавява. В противен случай, огласяването на личната му позиция, но представена в лидерско партийно качество, е подвеждащо и непочтено. По същността си тази позиция е и против интересите и на партията, и на обществото.

Като народни представители от Пловдив и областта сме силно смутени от внушенията, направени в двете изявления на г-н Гергов. В качеството си на областен лидер на БСП  да наречеш „висока топка“ подигравката с парламентаризма, която ГЕРБ сториха с отказа парламентът да изслуша премиера по мерките за кризата, си е чист автогол. И то автогол от човек, който сам не знае в кой отбор играе.

Никой партиен лидер, областен или общински, няма право да се самоовластява и да решава дали да работи парламентът. Народните представители сме тези,  които сме избирани, имаме ангажименти пред избирателите си  и осъзнаваме ясно ролята си в извънредната ситуация. Като такива ние сме повече от убедени, че е опасно и недопустимо парламентът да се парализира и то единствено в откровена угода на властта. Слугинаж, който се „снишава“, за да е удобно на властта, няма да станем.

Обръщаме се към г-н Гергов и с още едно откровено притеснение след неговото изявление. Непростимо е партиен лидер, особено на партия като БСП, да пренебрегва кризата с нарастващата безработица, обедняването, социалните рискове, хората в неравностойност , дребен и среден бизнес, общините. Още по-непростимо е това да се прави в угодна хвалба към правителството как  властта правело всичко необходимо  „според чергата си“. Г-н Гергов точно това направи.

 Дълбоко некоректно е в момент на извънредно положение и парализиран силово парламентаризъм да се ползват  мотивирани трибуни, през които да се правят незаслужено негативни внушения спрямо народни представители от партията, към която принадлежиш и дори си част от лидерския й екип. Г-н Гергов точно това направи.

Само човек, който умишлено не се интересува от инициативите на БСП в Народното събрание, може да проспи целия пакет аргументирани мерки, които БСП предложи за овладяване на кризата. Очевидно г-н Гергов е пропуснал да забележи инициативите на парламентарната група на собствената си партията, след като писмено ни препоръчва това да сторим.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Д р Краско написа:

    Не само Гергов ,но и всички ЧЕРВЕНИ милионери и милиардери да напуснат така наречената ,,СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ,,ПАРТИЯ,, ..!…! …БОГАТ НА БЕДЕН НЕ ВЯРВА ..! Може би това е единствения начин тази камарила от алчни и безскрупулни лешояди да фалира. .! .!……

Top