Пловдивски ДКЦ-та, КОЦ и МБАЛ „Св. Мина“ засегнати от фалита на „Олимпик“

Щетите не са големи

Седемте общински ДКЦ-та и болница „Св. Мина“ са застраховани във фалиралата компания „Олимпик“. Това съобщи зам.-кметът по здравеопазване Розалин Петков пред радио „Пловдив“.  Сумите са от 1000 до 2000 лева, а полиците са в края на периода и не ставало дума за много пари. Затова нямало нужда да се взема решение на общинския съвет по въпроса.

Потърпевшите бивши поликлиники са ДКЦ „Изток“, ДКЦ „Пловдив“, ДКЦ5 в „Тракия“, ДКЦ4 в „Западен“, ДКЦ6 и  ДКЦ2 в „Централен“, както и ДКЦ7. Хубавото е, че щети към „Олимпик“ няма. Здравните заведения могат да си търсят само щетите за периода, в който не са застраховани, а се е наложило да бъдат застраховани в други компании.

Представител на „Олимпик“ за Южна България е зам.-председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева, която представлява Реформаторския блок. Тя не е участвала в гласуванията на местния парламент заради конфликт на интереси, а застрахователната компания е избрана от съветниците, тъй като е предложила най-ниска цена.

Според Деведжиева застрахованите в „Олимпик“ пловдивски ДКЦ-та са три, а не седем. Те не са направили втората си вноска на 1 август и така автоматично застраховките са им прекратени, обясни тя.

Българските офиси са получили информацията за фалита на кипърската компания в понеделник и не е можело да предупредят клиентите по-рано. Според кипърското законодателство гратисния период за прекратяване на „Гражданската отговорност“ е пет дни, което според Деведжиева е изключително кратък период, особено в отпускарския период през лятото.

Тя упрекна Комисията за финансов надзор, че не е договорила с колегите си от Кипър увеличение на този срок за българските клиенти.

Проверка в регистрите на Общинския съвет показа, че действително застрахованите в „Олимпик“ поликлиники са три, а освен тях застраховки във фалиралата компания имат още две общински болници – МБАЛ „Св. Мина“ и Комплексния онкологичен център.

Снимка: bnr.bg

Подобни статии

Top