Пловдивски гимназии с бонуси заради матурите

Седем училища от Пловдивско

попаднаха в списъка на гимназиите, които ще получат бонуси за постигнат висок успех на държавните зрелостни изпити, пише сайтът u4avplovdiv.com.

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери от бюджета на МОН по бюджетите на общините в размер на 1 561 475 лева. Средствата се осигуряват за стипендии за образователни резултати на учениците от 9. до 12. клас.

Целта е да се даде възможност на най-добре представилите се на матурите училища да повишават още качеството на обучение. Училищните ръководства трябва да разработят критериите, според които ще се разпределят стипендиите.

Училищата са разпределени в 7 групи в зависимост от средните резултати, които са постигнали на държавните зрелостни изпити за последните пет години.

Най-много средства ще получи ЕГ „Пловдив”,

която е с общ успех 5.53. Гимназията, която е първа в областта по успех и на десето място в страната, попада в четвърта група, където на всеки ученик се падат допълнително по 75 лева.

В трета група с по 55 лева на ученик са ЕГ „Иван Вазов” – 5.48, Френската – 5.07, Математическата – 5.09, Хуманитарната – 5.03 и Търговската гимназия със среден успех 5.23.

Карловското СУ „Васил Левски” влиза в първа група, което е равно на 25 лева отгоре за ученик.

Подобни статии

Top