Пловдивски и сръбски танцови състави с концерт на Летния театър

Студентски танцов състав „Пълдин“ и танцов състав ANI „Hajduk Stanko“ – Сърбия ще излязат заедно на сцената

Студентски танцов състав „Пълдин“ – Пловдив има удоволствието да покани пловдивчани и любителите на българския фолклор на съвместен концерт с участието на танцов състав ANI „Hajduk Stanko“ – Сърбия.

Събитието ще се състои днес – 03 юли, от 20:00 ч. на Летен театър Пловдив.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година.

Цените на билетите са от 10, 12 и 15 лв.

Можете да се сдобиете с билети на следните телефони за контакт или на място.

За Студентски танцов състав „Пълдин“ – Пловдив

През есента на 1957 година в Университета по Хранителни Технологии – УХТ, с тогавашно наименование Висш Институт по Хранително Вкусова Промишленост – ВИХВП, се сформира танцова група, от двайсетина младежи, които отдават сърцата си на българския народен танц. Те всички са очаровани от пламенния порив и вихрения ритъм на българската ръченица.

Опиянени от красотата на българския фолклор, те с любов посвещават силите и способностите си на танца и слагат началото на студентския танцовия състав, които по това време все още без име.

Независимо от факта, че липсва зала за репетиции, любовта към народното творчество помага на младите ентусиасти много бързо да навлязат дълбоко в тайните на танцовото изкуство. Те последователно усвояват сложни стъпки на българските народни танци – трите пъти, Дайчово, Еленино, Шопска копаница и какво ли още не?

Танцьорите търпеливо повторят сложните фигури на танца, усъвършенстват стъпките, за да постигнат идеален синхрон. Съвършенството се постига с много труд, постоянство и най-вече с непрекъснати репетиции. Така ден след ден , месец след месец и година след година, когато през 1970 г. танцовата формация вече има художествен ръководител Георги Бакърджиев и административен ръководител Стойне Тасев, които стават и кръстници на студентския танцовия състав – наричат го „Пълдин“. Едно от античните имена на град Пловдив. Това име състава носи и до днес.

Ансамбълът завладява сърцата на публиката както в страната така и в чужбина. Спечелва респекта и уважението на конкурентите си и признанието на журито за своето майсторство. Вече петдесет и девет години Ансамбълът радва със своите кръшни танци, с неповторим младежки дух и жизнерадост, каквито само студентите могат да придадат на своето изкуство. Петдесет и девет години на всеотдаен труд, на радост от заслужени успехи.

Награда за усилията на студентите и техните ръководители са отличията, с които изкуството им се удостоява на прегледи, студентски и международни фестивали.

1 2

Подобни статии

Top