Пловдивски историк с монография за развитието на града под тепетата по времето на соца

Главните акценти са изграждането на инфраструктурата, развитието на Панаира и др.

Най-новото издание на Регионален исторически музей – Пловдив е първата част от монографията на д-р Видин Сукарев, озаглавена „Пловдивската община и изграждането на градската и туристическа инфраструктура 1944–1990”. Изследването проследява и представя основните процеси и детайли на развитието на Пловдив като градски и туристически център между 9 септември 1944 и месец юни 1971 г.

Главните акценти са изграждането на инфраструктурата, развитието на Международния панаир и политиката на разкриване и опазване на културно-историческото наследство. Използвани са голям брой български и чуждестранни оригинални документи, някои от които за пръв път се въвеждат в научен оборот.

Общината е институцията най-близка до хората, тя е с най-голяма функционална приемственост и затова във фокуса на изследване попада именно нейната политика и дейност. В този период до голяма степен се изграждат ресурсите, благодарение на които Пловдив се превръща в културна столица на България, а през 2019 г. е избран и за европейска столица на културата.

Изследването може да бъде свалено и прочетено от секцията „Публикации“ на http://historymuseumplovdiv.org/.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top