Пловдивски кокони тъкат красота във „Възраждане“

Проектът стартира днес следобед в читалището в Стария град

Проектът „Пловдивска кокона 2019 тъче красота“ на читалище „Възраждане 1983” започва днес от 15.00 часа в една от залите на читалището. Действащото тук работно ателие „Кокона“ ще е привлекателният център и за новата творческа дейност – ще се учим да тъчем на вертикален стан, пояснява Мая Георгиева, председателка на ателието.

Пловдивските кокони ще усвояват вертикалното тъкачество в продължение на четири месеца – всяка седмица сбирките в четвъртък от 3 часа следобед ще са отворени за нови попълнения, ще работим на групи от по 6 жени през различен интервал от време – уточнява Жана Иванова, майстор, член на Регионалната занаятчийска камара. Тя ще обучава коконите в тънкостите на този рядко практикуван от днешната жена стар изкусен занаят: от проекта, боядисването на преждата, спецификите на сноването, през различните техники на тъкането до готовото изделие.

Красотата, която са изтъкали на вертикалния стан, пловдивските кокони ще покажат в края на курса. Изложбата им ще направи видима връзката между традицията и съвременността, между отколешния занаят и модерната естетика в бита и ежедневието – коментира Маги Боева, секретар на читалището и вдъхновителка на проекта. В него са привлечени и ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, от години успешен партньор на читалище „Възраждане“. С достъпна за възрастта им лекция и демонстрация за работа с малък вертикален стан ще бъде провокиран интересът на децата от Арменското училище. Очаква се те да нарисуват проекти за отделни орнаменти и пана за тъкачеството, които накрая също да бъдат показани в отделна изложба.

Каквото се твори на живо в читалището, ще бъде популяризирано чрез фейсбук групата на Ателие „Кокона“, предвижда проектът „Пловдивска кокона 2019 тъче красота“. Наименованието му съдържа ясни препратки към предишен, реализиран проект на читалище „Възраждане“  и към Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Подобни статии

Top