Пловдивски лихвар, ужилил над 240 души за 20 години, остава зад решетките (СНИМКИ И ВИДЕО)

Владимир Петров е арестуван преди два дни за раздадени заеми за 6 млн. лв.

Пловдивски лихвар, арестуван от полицията на 10 юли, остава зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража“. Това определи състав на пловдивският окръжен съд, председателстван от съдия Весела Евстатиева.

48-годишният Владимир Петров бил арестуван, след подадена жалба от небезизвестната адвокатка Мария Делова. В момента тя е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ заради взети големи суми пари за неосъществена правна помощ от нейни клиенти. Делова, която според прокуратурата се намира на лечение в психиатричната болница в Ловеч, била ужилена от лихваря заради заем, който взела от него.

Според прокуратурата в продължение на 19 години и половина, в периода от 1 януари 2000 г. до 9 юли 2019 г. в гр. София и гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, през различни периоди от време, без съответното разрешение Петров е давал заеми, без да има лиценз от БНБ за извършване на банкова дейност. е извършил по занятие  банкови и други финансови сделки, за което се изисква такова разрешение – отпускане на кредити, като е предоставял парични кредити на обща стойност 6 000 000 лева на 240 физически лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи в размер на 1 000 000 лева.

Срещу Петров е повдигнато обвинение и в пране на 1 млн.лв.,

с които е закупил недвижими имоти в Пловдив и София, за които е знаел към момента на придобиването му, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление /горепосоченото/ и друго обществено деяние.

След като била подадена жалбата срещу лихваря, прокуратурата започнала да го разследва, а преди два дни е бил арестуван. Според наблюдаващия прокурор по делото Димитър Пенев, има достатъчно събрани доказателства за обосновано предположение, че Петров е извършил престъпленията, в които е обвинен. По думите на обвинителя има опасност Петров да се укрие, тъй като бил с адресна регистрация на един адрес, живеел на друг, а доказателствата за престъпната му дейност били иззети от трети адрес. Прокурор Пенев допълни, че работата по делото продължава и има опасност, ако остане на свобода, Владимир Петров да укрие доказателства.

1 2

Подобни статии

Top