Пловдивски логопед: Компютърът не може да говори с детето ви

Пловдивски логопед: Компютърът не може да говори с детето ви

Все по-често родители се обръщат към логопед в Пловдив

заради проблеми в говора на децата им. Зачестяват случаите, в които 4-5, та дори и 7-8-годишни деца имат затруднения в изговарянето на някои говорни звукове и дори, като цяло, не говорят като връстниците си.

Това им създава проблеми в общуването – не само, че децата, а и възрастните трудно ги разбират, но  често им се присмиват и ги сочат с пръст.

Говорните дефицити не означават, че детето „не е наред“

или е със забавено умствено развитие. Напротив, то може да се справя много по-добре от връстниците си с компютъра, смарт телефона. Но не може да се изрази чрез речта, а това вреди на неговото развитие.

Ясно е едно: ако детето не се опитва да говори и да се изразява речево на 2 години и половина, тогава е нужно да потърсим компетентна помощ на специалист-логопед, а понякога и консултация от психолог.

Говорните проблеми – доста често срещани при малчуганите

Според пловдивския логопед Гергина Манчева, говорните проблеми при днешните деца са доста често срещано явление.

Факторите, които благоприятстват, ако има проблем, той да се задълбочи, а ако няма, нещата да се влошат, са фамилна обремененост, проблеми с фината моторика, храненето с пасирана храна до по-късна възраст, а също гледането на много телевизия, игрите на компютър, таблет и смарт телефон. Същевременно всички тези фактори могат да бъдат и причина за говорните проблеми.

1 2

Подобни статии

Top