Пловдивски пожарникари помогнаха на 18-годишно момче с мускулна дистрофия

Огнеборците подариха на момчето и майка му пациентски лифтер, за да може да става от леглото и да работи на компютър

Пловдивски пожарникари запалиха огънчето на добрината в дома на 18-годишния Цветомир и неговата майка Юлия, съобщиха от пожарната.

Цветомир е прикован към леглото откакто навършва първата си годинка. В борбата с поставената диагноза „мускулна дистрофия“ ежедневно му помага неговата майка Юлия Делева. Двамата живеят сами в Пловдив. Тази година момчето ще бъде абитуриент и с нетърпение очаква да завърши средното си образование, за да продължи да учи в сферата на компютрите. Всеки лев, който успяват да заделят от скромните си доходи, инвестират, за да развиват неговия интерес.

Майката обаче среща трудности, когато и се налага да го вдига сама от леглото, за да може момчето да седне зад монитора. Решила да потърси помощ на тел. 112 и попаднала на диспечер в оперативния център на Втора пожарна служба в Пловдив.

Трудното ежедневие на семейството докоснало сърцата на огнеборците, които продължили да помагат на семейството. Дълбоко разчувствани решили да съберат средства и да закупят пациентски лифтер, чиято цена е непосилна за хора, изпаднали в подобна житейска ситуация. Открили рамката случайно в магазин. По интернет поръчали колани от Китай, а близо месец чакали за доставка на „слинг“-а. Закупените части и аксесоари окомплектовали и сглобили собственоръчно и преди дни Цветомир е получил своето коледно чудо – възможността да става от леглото.

За семейството това е най-големия коледен подарък. Сега момчето е още по-мотивирано да продължи да учи и да се да развива.

С постъпката си огнеборците от Пловдив показват, че чудеса могат да се случват не само по Коледа. Те вярват, че във всеки от нас гори огънчето на доброто, но за да го поддържаме живо трябва да разпалим надеждата, която често пъти е скрита под пепелта на битието, подчертават от РДПБЗН-Пловдив.

Top