Пловдивски пожарникари спасиха две момченца от водите на река Въча

Въча придошла и малчуганите се оказали в капан в средата на речното корито

Пловдивски пожарникари спасиха две момченца от водите на река Въча, съобщиха от пресцентъра на МВР. Децата играе край реката. Те явно са били без родителите си, разказаха пред DCNEWS от пожарната в Пловдив. Мястото, където са играели, било край селото и често жителите на Йоаким Груево се разхлаждали в този участък по време на летните жеги. Внезапно водата придошла, вероятно е било изпуснато по-голямо количество от язовир „Въча“ и децата са се оказали в капан в коритото на реката.

Сигнал за двете, борещи се с придошлата река деца бил подаден от хора, които са били наоколо, поясниха от пожарната. Около 14.35 ч. към мястото били насочени четири пожарни екипи и водолази. Сред тях били екип спасители от сектор „Специализирани оперативни дейности“, огнеборци от Първа пожарна служба и от пожарната в Стамболийски.

На място спасителите видели децата, които успели да се хванат за дънер в коритото. Малчуганите го обгърнали с ръце в средата на речното корито и викали за помощ. Силното течение на водите затруднило работата на екипите и те не успели с въжета да достигнат до бедстващите. Спасителите обаче не изгубили и минута, с помощта на лодка достигнали до децата и ги качили живи и невредими в нея.  Двете момченца, на възраст около 5 и 8 години, са предадени на родителите.

Подобни случаи има често в този участък, но тази година е за първи път, коментираха от пожарната. В коритото на реката, когато нивото й е ниско, се образуват острови, но при рязко повишаване опасността е голяма, поясниха пожарникари. В момента на инцидента наоколо имало много хора, но всички са успели да се евакуират при прииждането на водите, с изключение на двете деца. За щастие всичко завършило добре.

В момента се изгражда оповестителна система, за да уведомява жителите на района, когато приижда реката, добавиха от пожарната. Засега обаче тази система все още не работи.

Подобни статии

Top