Пловдивски пожарникари участват в учение за гражданска защита в Текирдаг

Огнеборците и спасителиет ще приложат различни техники на търсене, спасяване и оказване на първа помощ

Служители на РДПБЗН Пловдив участват в полево учение за модули за гражданска защита на ЕС, което се провежда от 11 до 14 ноември в град Текирдаг, Турция. По време на съвместното учение представители на общо 13 държави ще проверят силите си в практическо занятие за реакция, координация и взаимодействие в случай на възникване на земетресение.

Пожарникари и спасители ще обменят опит и ще приложат различни техники на търсене, спасяване и оказване на първа помощ в условията на тежкото природно бедствие. В състава на българската група има служители на пожарните в Пловдив, София, Плевен, Велико Търново, Габрово, Шумен, Хасково, Велико Търново, Монтана, а броят им е общо 50 души.

Международните участници са подготвени за подобен вид мисии и са оборудвани със специализирана техника – за издирване на затрупани хора, видео и аудио уреди за отчитане на сърдечен пулс, топлинни индикатори и други, за да могат да бъдат максимално полезни. Съставът на модула е преминал предварително обучение за работа по механизма за гражданска защита на Европейската комисия.

Съгласно европейските изисквания, част от служителите са завършили и специализирани курсове за комуникация и координация на тези международни екипи.

Подобни статии

Top