Пловдивски прокурори разбиха мащабна схема за пране на пари, ръководена от софийска кантора

Случаят се разплел след палежа на магазина за моторни масла на бул. „Дунав“

Мащабна схема за пране на пари чрез подставени лица от ромски произход и фиктивни дружества, регистрирани на тяхно име, беше разбита от пловдивската прокуратура в столицата. Задържани са петима души, сред които собственик и служители на софийска кантора, която се е занимавала с регистрацията на фиктивни дружества по поръчка на чуждестранни клиенти. Собственикът на кантората и негови служители са извършили също отвличане, побой и противозаконно лишаване от свобода на възрастна ромка, поръчали са запалването на изгорелия преди дни магазин за моторни масла на бул. „Дунав“ в Пловдив и са заплашили собственика на магазина и семейството му, който пък също е замесен в схемата.

6 тона скъпи автомобилни масла изгоряха на бул. „Дунав“ (СНИМКИ)

Случаят започнал да се разплита, след палежа на търговския обект на бул. „Дунав“, който стана на 20 септември, разказа пред журналисти днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. За него е образувано досъдебно производство, което впоследствие е обединено с друго разследване – за получени заплахи от собственика на магазина Костадин Танев. Танев получил заплашителна вайбър комуникация и SMS, с които му е бил даден срок от една седмица след палежа, за възстановяване на сумата от 37 хиляди евро, които според изпращачите им дължи и е откраднал от тях.

Оказало се, че собственикът на помещението и магазина за масла се познавал с мъж от ромски произход, който му разказал, че преди известно време е бил заведен в лъскава софийска кантора от друг ром и е подписал документи,  с които е станал собственик на фиктивно търговско дружество.  Споделил, че по неговата сметка и по сметката на още двама роми са постъпили пари. Така Танев и познатият му мъж изтеглили парите от тази сметка. Тогава започнали и перипетиите им.

Стигнало се до отвличане, побой и заплахи

Първо била отвлечена 89-годишната майка на мъжа от ромски произход, който бил от Войводиново. Тя била заплашена с пистолет, пребита и противозаконно държана от похитителите си, за да принудят сина й – ромът от Войводиново, да каже на кого е дал изтеглените от сметката на фиктивната му фирма пари. В крайна сметка ромът признал, че е дал парите на Танев. Така се стигнало до палежа и впоследствие до заплахите.

По време на разследването прокуратурата стигнала до софийската кантора, която набирала безимотни, социално слаби роми, за да станат фиктивни собственици на дружества с различен предмет на дейност. Този предмет се поръчвал от чужденци, които искали да си направят българска фирма, която да влеят в офшорки на остров Мавриций, в Панама и др. подобни държави, за да могат да източват средства, които в последствие можело и да не минават през българските дружества. Причината била, че в много от държавите чужденци не могат да си регистрират офшорки.

Именно софийската кантора, поръчала освен рома от Войводиново, да бъдат наети още двама души. Те били издирени чак в Германия. Тези трима роми били закарани в столицата от четвърти ром, който бил дилър на софийското дружество и се занимавал само с това – да издирва такива хора. Според прокуратурата досега са усановени поне трима такива дилъри, които са осигурили 60 души само от пловдивска област и стотици от всички краища на страната. Буквално с микробуси дилърите са превозвали ромите до софийската кантора за тази цел. 

1 2

Подобни статии

Top