Пловдивски психолог консултира безплатно по телефона заради паниката с коронавируса

Психотерапевтът Стоичко Миличин ще предоставя консултациите си до края на карантината

Пловдивски психолог обяви, че ще консултира безплатно всички нуждаещи се от психологическа помощ заради панически проблеми. Психотерапевтът Стоичко Миличин оповести това в социалната мрежа, мотивирайки се с нарастващите пристъпи на паника заради ситуацията с коронавируса.

Безплатните консултации той ще предоставя по телефона в периода на карантина и извънредно положение.

„В този момент на изпитание всеки от нас трябва да покаже човешкото в себе си. Най доброто лекарство за душата е възможността да се грижиш за някого. Всеки от нас може да направи нещо малко. Ако имате съсед или познат попадащ в рисковата група, погрижете се за него. Отидете да напазарувате или да му платите сметките за ток, вода, телефон и парно. Нека му помогнем да остане в дома си и съхрани живота и здравето си“, написа в мрежата Миличин.

Пред репортер на DCNEWS психологът обяви, че само за три часа, след като пуснал съобщението във Фейсбук – на личния си профил и на страницата на „Миличин център“, са му се обадили шестима души. Всички били с различна симптоматика и проблеми. Някои от тях били с по-обострени състояния и вероятно ще се наложи да се обадят повторно, при всеки паниката се проявява различно.

„Ситуацията никак не е розова. Имаше булка, която си е отменила сватбата, тъй като започнала да получава паник атаки заради шокиращата ситуация. Хората са притеснени дали ще оцелеят – и по-възрастните, и по-младите. Нямат никакво усещане за сигурност, защото не знаят как ще свърши това“, обясни психотерапевтът. По думите му всичко може да се пребори, но най-лесно това става, когато се хване в началото. Ако паниката се развие, сутацията става сериозна, допълни той.

Идеята хрумнала на Миличин, след като доста от клиентите му започнали да му звънят по телефона, тъй като преди са имали паник атаки и са започнали да усещат, че това се събужда. „В момента хората нямат и достъп до такава помощ, тъй като все още не е ясно как ще разботят психологическите практики. Всеки може да направи по нещо, кой – каквото може. Така или иначе повечето от хора ще се наложи да останат по домовете си, винаги могат да се свържат с приятели и близки по телефона или през интернет. Но е най-накрая може да разберем, кои са ни важните неща, защото, когато ги загубим, тогава ги оценяваме“, посочи той.

Миличин обясни, че продължава да приема клиентите си, въпреки рестриктивните мерки, като сеансите ще се провеждат с маски. Той обаче препоръча, повечето желаещи да получат консултация – безплатна или не, да правят това онлайн. Той уточни, че терапевтичните му часове ще продължат да бъдат платени, безплатни ще бъдат консултациите само по телефона. И добави, че ще приема клиенти, докато е възможно в кабинета си, но ако се наложи ще пренесе терапевтичната си работа онлайн.

Подобни статии

Top