Пловдивски съд остави под домашен арест издирван за измама от Иран

Апелативните магистрати под тепетата потвърдиха определение на Окръжния съд в Хасково

Състав на Пловдивския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „домашен арест“ на турския гражданин от ирански произход Я. С.

Той е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на съдебните власти в Иран с цел арест и екстрадиция за престъпление „измама“ със стойност на предмета на престъплението 240 000 щатски долара, осъществена чрез заблуда и представяне на преправени документи, за което се предвижда максимално наказание 7 години „лишаване от свобода” в Иран.

Окръжна прокуратура – Хасково е внесла протест в съда с искане лицето да бъде задържано с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а определението на Хасковския окръжен съд да бъде отменено.

Апелативните магистратите приеха, че с оглед липсата на данни за осъждане на Я. С., който е електроинженер по професия, възрастта му, постоянният му адрес в държавата по местопребиваването му – Р Турция, Истанбул, наличие на семейство и начин на живот, сочат  липса на опасност той да се укрие и осуети провеждането на същинското производство по  екстрадицията му. От друга страна обвиняемият има няколко заболявания и предоставена гаранция от негов български партньор, който му е осигурил жилището си в София. Според съда няма опасност лицето да напусне страната, още повече, че му е наложена забрана за напускане на България и електронно наблюдение чрез поставяне на електронна гривна.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Подобни статии

Top