Пловдивски съд отказа да предаде на британските власти българин, разследван за източване на 40 млн. паунда - DC news

Пловдивски съд отказа да предаде на британските власти българин, разследван за източване на 40 млн. паунда

32-годишният пловдивчанин, който е живял 12 години във Великобритания, е разследван там за фалшиво представителство, фалшиви документи и пране на пари

Окръжният съд в Пловдив отказа да предаде на властите във Великобритания българския гражданин Гюнеш Али с мотива, че в искането за арест няма достатъчно данни за извършени от него престъпления.

Магистратски съд в град Лийдс в Обединеното кралство издаде заповед за задържане на българина Али във връзка с източване на близо 40 млн. паунда от британската социална система. 32-годишният пловдивчанин, който е живял 12 години във Великобритания, е разследван там за фалшиво представителство, фалшиви документи и пране на пари.

Гюнеш Али имал фирма, която предоставяла консултации как да се ползват различни социални услуги в Обединеното кралство. От една година той се е върнал да живее в Пловдив, за да се грижи за болния си брат.

Пловдивчанинът, издирван във Великобритания за документи и банкови карти менте, под домашен арест

В България Али не е осъждан. Адвокатът му беше категоричен, че съдържанието на заповедта за арест е изключително непълно. Дори прокурорът заяви, че информацията, предоставена от британските власти за евентуално извършените от Али престъпления е минимална и настоя за допълнителни данни и доказателства.

Тричленният състав на съда в Пловдив заключи, че в искането на властите в Обединеното кралство има голям дефицит на информация и им даде едномесечен срок, за да изпратят уточнения. До следващото заседание, което е в началото на август, Гюнер Али остава под домашен арест.

Многостранно допълване на информацията, която се съдържа в заповедта за арест издадена от съдия във Великобритания относно това какво е извършил българския гражданин, тъй като информацията в самата заповед за арест е изключително лаконична и недостатъчна за да бъде преценено дали тази информация отговаря на законовите критерии, каза Българинът, разследван за източване на 40 млн. паунда от Великобритания, остава у нас.

Източник и снимка: БНТ

Подобни статии

Top