Пловдивски строители скочиха срещу областния управител заради спрените ПУП-ове - DC news

Пловдивски строители скочиха срещу областния управител заради спрените ПУП-ове

Категорични са, че ще атакуват в Административния съд решението на Йордан Иванов за връщане на 12 ПУП-а, приети на последната сесия на ОбС-Пловдив

„Ще атакуваме в Административния съд решението на областния управител да върне 12 решения на Общинския съвет за допускане на Подробни устройствени планове, тъй като не приемаме мотива му за незаконосъобразност“. – Това обяви Илиян Филипов от „Бизнесът за Пловдив“ след днешната работна среща с областния управител и представители на общината.

„Член 133 от ЗУТ и едно писмо на министъра не може да бъде административен акт, с който да се спират Подробните устройствени планове и работата на цял град!“, подчерта Филипов. Той се закани, че на 10-ти май, когато е насрочен национален протест на превозвачите, ще блокират областната управа в Пловдив и ще поискат оставката на областния управител Йордан Иванов.

Йордан Иванов връща 12 решения на ОбС-Пловдив за допускане на Подробни устройствени планове

“След като те не ни дават да работим, и те няма да работят!“, категоричен е представителят на „Бизнеса за Пловдив“.

Филипов се закани още, че ако строителството в града спре, ще блокират общината.

По думите му, общината трябва да продължи процедурите по Подробните устройствени планове, областният управител ще ги връща и те втори път ще минават през Общинския съвет. Така ще процедираме, но искаме да работим, коментира Илиян Филипов и подчерта – цитирам: „Няма абсолютно никакъв развой, нещата се обтягат още повече“.

Главният архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов, съобщи, че от РИОСВ са дали шест месеца за допълване на екологичната оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив, но проектантите са поели ангажимент да се справят за един месец. Той уточни, че общината като възложител разчита това да стане. През това време общината ще продължи да внася в Общинския съвет ПУП-ове, а от съветниците зависи дали ще ги приемат. Ахрянов обяви, че ако общината бъде призована като страна, ще се включи в съдебна битка по казуса с ПУП-овете.

Областният управител Йордан Иванов посочи, че ако местният парламент прегласува върнати решения за ПУП-ове, то няма законов ход, с който те отново да бъдат върнати или атакувани в съда.

„Тогава цялата отговорност остава на плещите ва местния парламент“, подчерта Иванов. Той коментира още, че според него – цитирам: „Един екип от няколко човека трябваше да не спи няколко дни и промените да бъдат депозирани незабавно в РИОСВ.“

Иванов изрази и огорчението си, че кметът Здравко Димитров не е присъствал лично на днешната работна среща.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top