Пловдивски таксиджии на протест, общината не може да ги регистрира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нов софтуер и гласуването на нови общински такси спъват работата

30-на шофьори на таксита и собственици на фирми, които са наели шофьори за свои таксиметрови автомобили, се събраха днес пред сградата на район „Източен“ на бул. „Шести септември“ 274 в Пловдив, където се помещават и офисите на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Хората недоволстваха срещу това, че не могат да регистрират автомобилите си в общинския регистър и да получат разрешителни от общината, за да могат да карат такситата си.

Досега това е ставало през ДАИ, но от 1 януари 2021-ва година регистрациите и лицензите се издават вече от общините заради промяна в Закона за автомобилните превози. Така всички, които са успели да се регистрират в ДАИ до 31 декември могат да получат разрешителни, но колегите им, които не са направили това и са изчакали новата година, в момента не работят.

Дотук се е стигнало по две причини.

Едната, че много таксиметрови превозвачи имат практика всяка година да регистрират нови фирми, тъй като старите им не са се издължили на НАП, а в такъв случай няма как да бъдат регистрирани. Тази практика обаче в момента е изиграла лоша шега на редовите шофьори, тъй като, ако не са направили това сами или шефовете им са изчакали да съберат пари по Нова година и тогава да се регистрират, в момента това е невъзможно.

Втората причина е, че за да спази закона, общината е наела софтуерна фирма, която да внедри софтуера за регистрация на такситата в администрацията. Избраната с обществена поръчка фирма – „Информационно обслужване“  обаче е направила програмата до края на декември, а едва сега е започнало обучението на общинските служители за работа с новия софтуер, като според Пламен Вълков такова обучение е имало до 12 януари. Така, вместо да се премине плавно и без сътресения от държавния към общинския регистър, в момента регистрации не могат да бъдат направени, а удостоверения и стикери за работа на таксиджиите не могат да бъдат давани.

1 2

Подобни статии

Top