Пловдивски ученици с „Национална диплома“ заминават да учат в чужбина

Петима зрелостници от Пловдивска област, завършили средното си образование с пълно

отличие и имат и други изяви с призови места, получиха днес  „Национална диплома”. Отличията им бяха връчени  на официална церемония в Регионалния инпекторат по образование в Пловдив.

Наградените са от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ и Езикова гимназия „Пловдив“. Признание за постиженията си получи и oтличничката в тазгодишната кампания за държавните зрелостни изпити – Даяна Михайлова.  Тя получи пълни шестици на трите матури, на които се яви – по български, история и английски. Възпитаничката на СУ „Васил Левски” в Карлово е ръководила ученическа компания и благотворителни инициативи, била е кмет за един ден.

Много усилия и десетки състезания по математика водят Таня Оцетарова към отличието. Пълната отличничка на МГ е с успехи от много международни състезания, като за най-голямото си постижение самата тя счита наградата от Американското математическо общество, присъдена за разработка в областта на комбинаторната геометрия.

Физика в Саутхемптън ще учи другата пълна отличничка на випуск 2018 на Математическата гимназия Цветомира Памукчиева. Тя получава 3000 паунда стипендия за постиженията си. Цветомира  също има изявени интереси в науката, като освен това е активен доброволец.

„Национална диплома“ получиха и двама от четиримата пълни отличници на випуск 2018 в Английската. Давид Спасов е с отлична оценка от националната олимпиада по история. Той е избрал да продължи образованието си в Софийския университет, където ще учи право.

Иван Кабаджов пък е отличник от националната олимпиада по физика, има призови места на състезанието „Математика без граници” и е участвал активно в училищни проекти.  Иван ще продължи образованието си в Германия, въпреки че е изучавал немския като втори чужд език в гимназията.

Общо 40 ученици от цялата страна, завършили средно образование през изминалата учебна година, получават почетно отличие „Национална диплома“.

 

 

Подобни статии

Top