Пловдивски юристи осъдиха България пред ООН заради психически тормоз над майка и децата й

Страната ни ще бъде задължена да промени законодателството си в частта за доказване на домашното насилие

България ще трябва да промени законодателството си, като премахне едномесечния период за доказване на домашно насилие, както и че не жертвата трябва да доказва, че върху нея е упражнено психическо или физическо насилие. Това се случва, след като фондация „Джендър алтернативи“ спечели дело срещу страната ни в Комитета на ООН (т.нар. Женски комитет към ООН) за премахване на дискриминацията срещу жените. Делото бе по казус за упражнено психическо насилие върху пловдивчанка и двете й деца в Пловдив от страна на бившия й съпруг, съобщиха адвокатите на „Джендър алтернативи“ Милена Кадиева и Жанета Борисова.

Решението на Женския комитет е от 19 юли, а целта на промяната е да бъде приведено българското законодателство в съответствие с европейското. Така не жертвата на домашно насилие, а насилникът ще трябва да доказва своята невинност, посочиха адвокатките.

Казусът, заради който беше образувано международното дело, е от 2016 година.

Става дума за 43-годишна пловдивчанка – химик-технолог по образование, която преди няколко години е била подложена на пхсихически тормоз от бившия си съпруг. Преди години тя се разделила с него заради упражнено върху нея домашно физическо насилие. Мъжът й я биел пред 5-годишното им момченце и то, докато била бременна.

Впоследствие бившият съпруг създал ново семейство, от което имал ново дете, но след пет години решил да потърси правата си и да поиска от съда да му бъде разрешено да вижда другите си две деца, както и да бъде намалена издръжката, която плащал. Съдът не намалил издръжката, но разрешил свижданията.

Въпреки това по-голямото дете отказало да се вижда с баща си. Момчето вече било на 13 години и помнело побоищата над майка си, които ставали пред очите му още от 3-годишната му възраст.

Второто дете обаче не познавало баща си и поискало да го опознае. Единственото условие, което поставило било да се среща през деня с него и вечерта да се прибира у дома, за да преспи вкъщи. Малчуганът имал проблеми с нощно напикаване и се притеснявал да остава в бащиния си дом, за да не му се смеят. Бащата обаче отказал и се опитал да го притисне, а след срещите с него го оставял където му падне, включително и само, на паркинг в Пловдив. В този случай детето било открито от съседи, които го прибрали.

Тогава майката подала сигнал в отдел „Закрила на детето” в Пловдив.

Оттам обаче не обърнали внимание на случилото се и отказали да си свършат работата. Заради това жената сигнализирала в Агенцията за закрила на детето. След направена проверка оттам в пловдивското звено, били открити нарушения в работата на социалната работничка, която се занимавала със случая. В резултат служителката дала показания пред съда в полза на бащата, който пък твърдял, че бившата му жена настройва децата срещу него. От своя страна той заплашвал и обиждал бившата си съпруга.

В крайна сметка Районният съд в Пловдив постановил, че става дума за влошени отношения между двамата родители и че няма психическо насилие над децата. Делото било обжалвано в Окръжния съд, но и оттам потвърдили решението на първата инстанция.

Това била и причината адвокатите на „Джендър алтернативи“ да заведат дело срещу държавата в Женския комитет към ООН.

1 2

Подобни статии

Top