Пловдивският ансамбъл „Дилянка“ грабна сърцата на публиката в Приморско (СНИМКИ)

Международният младежки фолклорен фестивал “Приморско” е традиционен форум, който събира стотици млади фолклористи от цял свят. Фестивалът е включен в културната програма на гр. Приморско и в културния календар на Министерство на културата на Република България. Организатор е фондация „Европа”, а негов президент е Иван Тодоров – доайен на българската хореография. Много музика, танци и веселие съпътстват всяко издание на Международен младежки фолклорен фестивал „Приморско”. С годините Фестивалът надскочи ролята си на традиционно културно събитие – той се превърна в символ на приятелството и творческия дух.

Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ е създаден през 1992 г. в град Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Вече 29 години „Дилянка” покорява европейските и световни сцени, а спечелените награди, медали, грамоти отдавна никой не брои.

Ансамбълът взима дейно участие в културния живот на град Пловдив.

Репертоарът е голям, танците са от всички етнографски области. Колоритните костюми и разнообразният репертоар радват както българската, така и чуждестранната публика.

Мария Кьосева се гордее със своите възпитаници. В момента ръководи над 100 души, разпределени в три възрастови групи. Много от тях танцуват в професионални ансамбли, но  във всички е останала трайната любов към ритмите, багрите и магията на българския танц. С нейното име се свързват много авторски танци, които тя създава и поставя. Деян и Лили са неотлъчно до нея и ѝ помагат.

„Най-щастливият момент за мен е мигът, в който изляза на сцената след спектакъл и видя радостта и сълзите в очите на децата, благодарността на родителите и еуфорията на публиката. Тогава си казвам – ето заради тази една минутка си заслужават всичките усилия”, признава Мария Кьосева, която започва подготовката за голям  концерт през 2022 година, в която ФТА „Дилянка“ ще чества 30-та годишнина от създаването си.

1 2

Подобни статии

Top